Hirdetés

IKEA Starkvind teszt: ideális légtisztító kis lakásokba

|

Kipróbáltuk a svéd bútoráruház kisasztallal egybeépített légtisztítóját.

A légtisztító készülékek egyre népszerűbbek, azonban jellemzően elég drágák. Ha rákeresünk, az árak elég tág skálán mozognak, a belépő szint bő harmincezertől indul, az átlagot a 40-70 ezer körül találjuk, de nem ritka a százezer forint feletti modell is, a csúcsot pedig - cikkünk írásának pillanatában - egy több mint 280 ezer forintba kerülő modell tartja.

Az IKEA egy elérhető árú változattal támad, a STARKVIND légtisztító ugyanis már 39 990 forintért elérhető, ezért egy különálló egységet kapunk. Mi most a STARKVIND asztalt teszteltük, amelyben ugyanez a légtisztító található, a különbség csupán annyi, hogy azt beépítették egy kisméretű dohányzóasztalba, már, amennyiben ez a kifejezés nem képzavar egy légtisztító esetén.

A légtisztító kezelése nagyon egyszerű, az automata mód mellett öt fokozatban állítható (Fotó: Jámbor Eszter)

A légtisztító kezelése nagyon egyszerű, az automata mód mellett öt fokozatban állítható (Fotó: Jámbor Eszter)

Természetesen az asztalt is tartalmazó változat drágább, de ezért is csak szűk 60 ezret kell fizetni, ami ideális választássá teheti azok számára, akik kedvelik a praktikus megoldásokat, vagy egyszerűen nincs elég helyük egy különálló légtisztító elhelyezésére.

Kicsomi: mi van a STARKVIND dobozában?

A két színben - sötétbarna vagy fehér - kapható asztal valóban dohányzóasztal méret - az asztallap átmérője 54 centi, magassága 55 centi - így egy viszonylag kis dobozban elfér, amelynek a súlya sem veszélyes, 9,2 két kilogramm, mindenestül. Az IKEA hagyományaihoz hűen darabokban érkezik, ami magát az asztallapot, a négy lábat, a légtisztító egységet, a belevaló szűrőt, az áramkábelt, illetve a csavarokat és a kötelező imbuszkulcsot jelenti.

Az összeszerelése nem túl bonyolult, a doboz kinyitásától számított 20. percben már készen is voltunk, a legnagyobb fejtörést a légtisztító és az asztallap összekapcsolása jelentette, ehhez nem árt, ha kéznél van legalább két ember, de egyedül is megoldható a feladat. Első blikkre attól tartottam, hogy ez az illesztés nem lesz tökéletes és az asztallap lötyögni fog, de ez a félelmem alaptalannak bizonyult. Egyedül az egyik lábat tartó két csavar egyikét nem sikerült teljesen becsavarni, de ez legfeljebb esztétikai problémát jelent, amúgy észre sem lehet venni.

Ez a csavar nem ment egészen a helyére, de ennél nagyobb baj sose legyen (Fotó: Jámbor Eszter)

Ez a csavar nem ment egészen a helyére, de ennél nagyobb baj sose legyen (Fotó: Jámbor Eszter)

Az IKEA kiemeli, hogy a légtisztító kábelét az egyik asztallábon kialakított vájatban lehet elvezetni, ami valóban így van, más kérdés, hogy a kábel meglehetősen rövid, így az elhelyezésnél gondolni kell rá, hogy megfelelő közelségben legyen konnektor, ha nem akarunk hosszabbítóval bíbelődni. Mindez megoldható úgy is, hogy a tápegységet nem rejtjük el az asztal mélyére, ilyenkor valamivel hosszabb kábellel gazdálkodhatunk.

Üzembe helyezés előtt ki kell csomagolni a szűrőbetétet és a helyére illeszteni, ezen felül csak annyi a dolgunk, hogy a tápegységet elrendezzük az erre szolgáló rekeszben. Ha ezzel megvagyunk, már be is lehet kapcsolni és elkezdhetjük a használatát.

Fúj - de jó értelemben

A Starkvind légtisztító működtetése rendkívül egyszerű, ugyanis mindössze egy, nyomógombként is használható tárcsával lehet szabályozni, hogy milyen intenzitással működjön. A tárcsa lenyomásával lehet ki-, illetve bekapcsolni a légtisztító egységet, a bekapcsolt állapotot egy apró fehér fény jelzi. Emellett két további LED helyezkedik el a tárcsa mellett, az egyik a gyerekzár bekapcsolt állapotát jelzi, a másik pedig figyelmeztet, ha itt az ideje a szűrő cseréjének. 

A hat hónapos Chili cica segít bemutatni az IKEA Starkvind asztal méretét (Fotó: Jámbor Eszter)

A hat hónapos Chili cica segít bemutatni az IKEA Starkvind asztal méretét (Fotó: Jámbor Eszter)

Alapbeállításként automatán üzemel, de manuálisan öt fokozatból választhatunk. A tapasztalataink szerint az automata mód elég okos - a beépített szenzor érzékeli az úgynevezett PM2,5 részecskék a tesztidőszak 90 százalékában így üzemelt a Starkvind, csupán párszor kellett feltekerni, egy-egy konyhai baleset füstje miatt. A gyártó szerint maximum 20 négyzetméteres helyiségekbe ajánlják, ez nálunk adott volt, így meggyőződhettünk róla, hogy a kapacitásával sincsen gond. Magasabb fokozatokon sem túl hangos - az IKEA adatai szerint 24-53 decibel közötti zajszintre lehet számítani - de természetesen ilyenkor érzékelni a működését. Automata módban viszont, a kezdeti felpörgést követően kellemesen csendesen üzemelt, csak akkor pörgött fel, ha a lakásban randalírozó macskák nekiestek a kartonpapír kaparópadjuknak.

Mivel asztalról van szó, az egyébként függőlegesen álló Starkvind egység itt vízszintesen helyezkedik el, ami csak azért lényeges, mert ilyenkor oldalirányba fújja ki a levegőt, ami picit zavaró lehet, ha túl közel ülünk az asztalhoz, de pár lépés távolságból már csak enyhe szellőt érezni működés közben. Emiatt érdemes inkább úgy elhelyezni, hogy ne legyen karnyújtásnyira, ami kissé korlátozza a felhasználási lehetőségeit, de nem vészes mértékben.

Telefonról is vezérelhető a légtisztító

Az IKEA már egy ideje felismerte az okosotthon-technológiák népszerűségét, így több eszközük is alkalmas rá, hogy akár az okostelefonunkon keresztül is működtethessük. A Starkvind légtisztító is ilyen, igaz, ehhez először be kell szereznünk egy TRÅDFRI jeltovábbítót, ami ugyan szűk tízezer forintos további költséget jelent, cserébe az IKEA Okos otthon (IKEA Home Smart) applikációval más eszközöket is vezérelhetünk, az izzóktól a hangszórókig. Mivel azonban itt most egy olyan eszközről van szó, amit kifejezetten akkor használunk, amikor otthon vagyunk, ez a lépés kihagyható, legfeljebb fel kell állni a fotelből, ha bekapcsolnánk, vagy fokozatot váltanánk.

Oldalra fújja ki a levegőt, ennél nagyobb gond, hogy a kábel elég rövidke (Fotó: Jámbor Eszter)

Oldalra fújja ki a levegőt, ennél nagyobb gond, hogy a kábel elég rövidke (Fotó: Jámbor Eszter)

Összességében egy praktikus eszközt kapunk a pénzünkért, ami az ár/érték arányt tekintve teljesen jó vételnek tekinthető, különösen a konkurens termékek árát elnézve. Nem ez a világ legjobb légtisztítója, de igazán nincs oka szégyenkezni, tisztességesen teszi a dolgát. Kis lakásokba, ahol minden négyzetcenti számít, ideális, de akkor is jó vétel, ha a szoba sarkába állítva afféle tárolónak használjuk. A teszt során egyedül az nem derült ki, hogy a szűrőbetét mennyi ideig használható, ha viszont kigyulladna a cserére figyelmeztető LED, a pótlást szűk kilencezer forintból meg lehet oldani.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)