Hirdetés

8 tipp az okosotthonod biztonságáért

|

Az okosotthon jó dolog, de csak akkor, ha a biztonsági beállításokat is megfelelően használjuk.

Hirdetés

Idén karácsonykor valószínűleg sokan örülhettek okosotthonokba való kütyüknek, az interneten keresztül vezérelhető klímaberendezéstől az okoskávéfőzőn át egészen az okostelefonon keresztül elérhető biztonsági kamerákig. A hasonló eszközök kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik az életünket, ugyanakkor, sajnos még 2021-ben is sok esetben probléma, hogy az úgynevezett Internet of Things (IoT) eszközök biztonsági szempontból bizony nem mindig a legjobbak.

Ennek több oka is van, gyakran előfordul például, hogy egy adott készülék fejlesztői a szoftver biztonsági részét külső beszállítótól szerzik be, de olyan is van, amikor az internetről összeszedett kódból gyúrják össze a kütyüket működtető kódokat, ilyenkor pedig óhatatlanul is biztonsági rések maradhatnak a kész termékben.

A védtelenül hagyott okosotthon terített asztal a kiberbűnözőknek (Fotó: Yvette Herrell/House.gov)
A védtelenül hagyott okosotthon terített asztal a kiberbűnözőknek (Fotó: Yvette Herrell/House.gov)

A védtelenül hagyott okosotthon terített asztal a kiberbűnözőknek (Fotó: Yvette Herrell/House.gov)

Az ökölszabály szerint, ha okoseszközt választunk, érdemes az ismert, megbízhatóbb márkákból válogatni, egy nagy cég ugyanis kevésbé engedheti meg magának, hogy trehány munkát végezzen, mint a tagadhatatlanul olcsóbb portékát kínáló, de kétes hátterű vállalatok. Az alábbiakban összeszedtünk pár jótanácsot, amivel pár perc alatt sokat tehetünk az okosotthonunk és általában az otthoni számítógépes hálózatunk biztonságáért.

Nevezd át a routeredet!

Elég csak egy társasházban körülnézni az elérhető wifi-csatlakozások között és egyből látszani fog, hogy körülbelül a felhasználók 80 százaléka nem nyúl az alapbeállításként beírt SSID-azonosítóhoz. Ez hiba, mert ez alapján könnyen meg lehet állapítani, hogy milyen típusú készüléket használsz, ha pedig az adott routernek vannak biztonsági rései, máris támadhatóvá váltál.

Hirdetés

Fontos, hogy ha átnevezed a routert (általában az alapbeállításként használt 192.168.0.1 címet beírva lehet elérni az adminisztrációs felületet), ne adj olyan új nevet, ami további információkat közvetít veled kapcsolatban. Azaz, lehetőleg ne írd bele a saját nevedet, a címedet vagy bármilyen azonosítható információt.

Használj erős titkosítást a wifi-hálózaton!

Amikor beállítod a routert - vagy megkérsz valakit, hogy ezt tegye meg - válaszd a lehető legerősebb titkosítási lehetőségeket, mint a WPA3 vagy WPA2. Az okosotthonokat támadó hackerek ugyanis elsőként a routereket próbálják meg feltörni, így, ha itt gondoskodtál az erős védelemről, máris megnehezítetted a kiberbűnözők dolgát.

Mindig változtasd meg a felhasználónevet és a jelszavakat!

A legtöbb IoT okoseszköz felkínál olyan felhasználónevet és jelszót, amelyet alapbeállításként egyből lehet is használni. Ezzel az a probléma, hogy a többségük valószínűleg már kiszivárgott a vonatkozó fórumokra, így az adott készülék ismeretében pillanatok alatt be lehet lépni az online kezelőfelületre, vagy hozzá lehet férni a kütyü által gyűjtött adatokhoz. Ha beüzemelsz egy új eszközt, az első dolgod legyen az ilyen alapjelszavak és felhasználónevek megváltoztatása.

Ugyanez természetesen vonatkozik a routerre is, hiszen, ha ahhoz hozzáférnek, pillanatok alatt ki is zárhatnak a saját hálózatodból.

Mindig frissíts minden szoftvert!

Bár a szoftverfrissítésekre figyelmeztető üzenetek jellemzően a legalkalmatlanabb pillanatokban ugranak fel a képernyőn, érdemes azt a pár percet rászánni a telepítésre. Ezeket ugyanis nem véletlenül küldik ki az adott eszközt fejlesztő cégek, általában biztonsági hibákat orvosolnak a javítócsomagok segítségével, az már csak hab a tortán, ha ettől az eszközöd működése gyorsabb és zökkenőmentesebb is lesz.

Kapcsold ki azokat a funkciókat, amiket nem használsz!

Az okoseszközök lényege, hogy akár távolról is elérhesd azokat és működtetni is tudd az interneten keresztül. Kérdés azonban, hogy szükséged van-e rá, hogy az interneten keresztül indítsd el az okoskávéfőzőt, vagy hangvezérléssel működtesd az okosmosógépet. Ha az eszközöd szoftvere lehetővé teszi, iktasd ki az efféle funkciókat. A hangvezérlés esetén ez azért is fontos, mert az ilyen kütyük mikrofonjai szinte folyamatosan figyelnek, hogy mikor hangzanak el a parancsszavak, így ezeken keresztül akár téged és a családod tagjait is lehallgathatják az illetéktelenek.

Használj kétlépcsős azonosítást!

Ma már egyre több online szolgáltatás kötelezővé teszi az úgynevezett two-factor authentication (2FA) használatát, ami annyit jelent, hogy ha valahová be akarsz jelentkezni, ezt csak akkor teheted meg, ha például egy emailben vagy SMS-ben küldött kódot is beírsz a felhasználónév és a jelszó mellé. Ez hasznos, hiszen így csak akkor tudják feltörni a fiókodat, ha fizikailag hozzáférnek a telefonodhoz, illetve, ha feltörték előtte az email-fiókodat is. Mivel az okoseszközök tárolhatnak érzékeny adatokat, mindenképpen használd ezt a funkciót, ha lehetőség van rá.

Hozz létre külön hálózatot az okoseszközöknek!

A legtöbb router lehetővé teszi úgynevezett vendéghálózat vagy másodlagos hálózat (guest network, secondary network) létrehozását. Ezt érdemes megtenni, mert így külön tudod választani a háztartásban használt eszközöket attól a hálózattól, amelyre a család telefonjai és számítógépei is csatlakoznak. Így, ha sikerülne feltörni valamelyik gyengébb biztonsági megoldásokat alkalmazó okoseszközt, az igazán fontos kütyükhöz és azok adataihoz nem fognak tudni hozzáférni a hackerek.

Használj biztonsági szoftvert, tűzfalat!

2021-ben ez annyira magától értetődő, hogy le sem kellene írni, de azért megtesszük. Érdemes párezer forintot rászánni egy jobb antivírus-szoftverre, de akár kifejezetten okosotthonok számára kitalált kiberbiztonsági szoftvercsomagra is, utóbbiakat ugyanis épp a már említett IoT-kütyük funkcióit és sérülékenységeit szem előtt tartva fejlesztik.

Ha a fenti tanácsokat megfogadod, nyugodtabban élvezheted az okosotthon kényelmét, anélkül, hogy tartanod kéne az illetéktelen behatolóktól.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)