Hirdetés

Itt a hajszálnál is vékonyabb napelem

|

A tekercselhető invertereket többek között műholdak energiacellájaként hasznosítanák.

Hirdetés

A Nap egyike a legtisztább energiaforrásoknak, amit ma az ember használni tud. Nem csoda hát, hogy rengeteg innováció, találmány és kutatás tárgya a természet ajándékának minél nagyobb arányban történő hasznosítása.

Bár a szilícium alapú panelek gyártása a 20. század közepén elkezdődött már, hosszú volt az út a technológia gazdaságossá és hatékonnyá válásig. A klíma védelmének érdekében tett vállalásaink szükségessé teszik, hogy a technológiát a jövőben is tökéletesítsük, illetve még szélesebb körben használjuk.

Egy ausztrál egyetem és egy kínai kutatócsoport szakemberei most egy közös program keretében rekordot döntöttek a napelemek vékonyságának tekintetében. A Curtin Egyetem és a LONGi Green Energy Technology dolgozói közös fejlesztésének eredménye egy 50 mikrométer vastagságú napelem, ami gyakorlatilag vékonyabb, mint egy emberi hajszál.

Hirdetés

Bár ezek a panelek egy papírlapnál is keskenyebbek, hajtogatni azért nem lehet őket, ellenben tekercselhetők, ami megkönnyíti a világűrben történő hasznosításukat. Egy műholdon például sokkal könnyebbé válik a kiszolgált inverterek pótlása, cseréje.

Ezen felül van egy másik komoly előnye a merev, vastag lapokkal szemben: lényegesen kevesebb alapanyag felhasználásával gyárthatóak le, ami a termék költségeit és súlyát is csökkenti.

Az új találmánynál megoldást találtak egy fontos hátrányra, ami miatt problémás volt eddig a túl vékony napelem-lapok használata, ez pedig az energiahatékonyság. Az új fejlesztés ebben is lényegesen jobbnak bizonyult elődeinél. A nemzetközi együttműködést tovább folytatva a kutatás résztvevői a jövőben még rugalmasabb napelemeket szeretnének kifejleszteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)