Hirdetés

Elfelejthetjük a kapszulás kávét

|

A rengeteg hulladékot termelő módszer helyett végre itt egy környezetkímélőbb megoldás.

Hirdetés

A kapszulás kávé az elmúlt évtizedben jött, látott és győzött. A kőkemény koffeinfüggők közül sokan nem szeretik, mert nem elég erős, a kávét a gasztronómiai élmény kedvéért is fogyasztók viszont imádják a sokféle változatban kapható kapszulákat, amelyeket ráadásul gyorsan és a mindenhová beszóródó kávéőrlemény vagy zacc problémája nélkül be lehet vetni.

A környezettudatosabbak azonban nem igazán nézik jó szemmel, hogy pár csésze kávéval rengeteg szemetet termelünk, még akkor sem, ha több gyártó is visszaveszi a használt kapszulákat újrahasznosítás céljából. Ez érthető is, hiszen sokan a kényelem jegyében kidobják a csomagolást, így pedig tényleg csak a hulladékhegy növekszik a reciklált kapszulák helyett: világszerte körülbelül 39 ezer kapszulát gyártanak le - percenként. Ezek közül azonban csupán tízezer darabot hasznosítanak újra, a műanyagot és/vagy alumíniumot tartalmazó csomagolások többsége a szeméttelepeken végzi.

A kapszulás kávék rengeteg hulladékot eredményeznek, a kávégolyó lehet a fenntartható megoldás (Fotó: migros.ch)
A kapszulás kávék rengeteg hulladékot eredményeznek, a kávégolyó lehet a fenntartható megoldás (Fotó: migros.ch)

A kapszulás kávék rengeteg hulladékot eredményeznek, a kávégolyó lehet a fenntartható megoldás (Fotó: migros.ch)

Egy svájci cég azonban most új megoldást mutatott be, amelyet a kapszulás kávé környezetkímélőbb alternatívájaként reklámoznak - írja a Euronews. A Migros nevű vállalkozás ugyanis golyókká préselve kínálja az előre megdarált kávét, amelyet elég csak bedobni a forró vízbe és máris kész a koffeintartalmú ital.

A CoffeeB nevű termék a coffee balls, azaz kávégolyók kifejezés rövidítéséből kapta a nevét, a használatához azonban egy speciális, a kapszulás gépeket idéző kávéfőzőre is szükség van: a Globe fantázianevű gép a nagy kávégyártók kapszulás rendszereihez hasonló, de azoktól eltérő módon működik.

Hirdetés

A kávégolyókat egy rendkívül vékony, komposztálható külső réteg borítja, amely nem oldódik fel, azt a kávézaccal együtt egyből a komposztba vagy a biológialag lebomló szemét közé lehet borítani.A golyókból készül kisebb és nagyobb változat is, előbbi 40, utóbbi 110 milliliter kávénak fellel meg.

Frank Wilde, a CoffeeB vezetője szerint a golyók az előre adagolt kávéfogyasztás jövőjét jelentik.

Hiszünk benne, hogy a műanyag-alapú kapszulás rendszerek idővel eltűnnek majd a világból. Ennek egyszerű oka van: a CoffeeB-vel megszűnik a kapszulás kávé hulladékproblémája, miközben az íze pontosan olyan jó, mint a hagyományos kávénak. Az átálláshoz azonban - akárcsak az elektromos autóknál - időre lesz szükség, a gyökeres változás nem következik be egyik napról a másikra

- mondta a CoffeeB első embere.

A cég ezen a héten dobja piacra az első kávégépeket és az első adag kávégolyókat. Előbbiért 175 eurót, azaz szűk hetvenezer forintot kérnek, míg egy kilenc golyót tartalmazó csomagért 4,70 eurót, azaz körülbelül 1850 forintot kell fizetni.

Aki maradna a megszokott gépénél, annak jó hír, hogy ma már lehet komposztálható kapszulákat is vásárolni, sőt, olyan is van, amelyet a használat után el lehet mosni és olyan kávéval tölthetjük meg használat előtt, amilyennel csak szeretnénk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)