Hirdetés

Ennyi volt a kolumbiai kávénak? A klímaváltozás átrendezi a mezőgazdasági termelést

|

A kávé-nagyhatalmakra nehéz idők várnak, azonban a koffeinfüggőknek nincs oka az aggodalomra.

Hirdetés

A klímaváltozás miatt az évszázad végére tönkremehetnek Brazília, Indonézia, Kolumbia és Vietnám kávéültetvényei - írja a Qubit. A lap az Universität Zürich (UZH) nemrég megjelent kutatása alapján azt írja, a kávéültetvényeket az adott országok régióit érintő éghajlati, illetve a taljat érintő környezeti változások tehetik alkalmatlanná a termelésre. Ez drámai hatással lehet az érintett országok gazdaságára: főleg Brazília és Vietnám szenvedheti meg a változást, napjainkban ugyanis innen származik a bolygón elfogyasztott kávé mintegy fele.

Az akut kávéfüggőknek egyelőre nem kell tartania attól, hogy nélkülözniük kellene kedvenc forró italukat, a környezeti változások, leginkább a felmelegedés miatt ugyanis várhatóan északabbra tolódnak a kávétermesztésre alkalmas területek, így a kávé nem tűnik el a Földről, csupán máshol kell majd keresni az alapanyagot.

A kávé (és az avokádó) nem vész el, csak más országba költözik (Fotó: Unsplash/Jocelyn Morales)
A kávé (és az avokádó) nem vész el, csak más országba költözik (Fotó: Unsplash/Jocelyn Morales)

A kávé (és az avokádó) nem vész el, csak más országba költözik (Fotó: Unsplash/Jocelyn Morales)

A svájci kutatók arra is rámutattak, hogy az átalakulás nem csak a kávé, de az avokádó, illetve a kesudió termesztésével foglalkozó gazdákat is kellemetlenül érintheti. Az előbbi termény java  Peruból, Indonéziából, illetve a Dominikai Köztársaságból érkezik, de az utóbbi években Mexikó vált a világ elsőszámú avokádótermelőjévé. Sőt, a közép-amerikai országban akkora üzlet a zöld aranyként is emlegetett zöldség termesztése, hogy még a drogkartellek is igyekeznek megsarcolni a gazdák profitját. Ami a kesudiót illeti, főleg India és egyes afrikai országok számára jelenthet komoly érvágást a klímaváltozás ezen hatása.

Akárcsak a kávé, az avokádó és a kesu esetében is eltolódnak majd a növények termesztésére alkalmas területek, így jól járhatnak az amerikai, a kínai, az argentin, illetve egyes kelet-afrikai gazdák, ahol megkezdődhet a termelés.

Hirdetés

Roman Grüter, a svájci kutatócsoport vezetője rámutatott, hogy a klímaváltozás hatásainak kezelésére kidolgozott akciótervekben foglalkozni kellene azokkal az érintettekkel, akiket a hasonló mezőgazdasági átalakulások negatívan érintenek majd. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás nem csak a hasonló, prémium élelmiszernek számító növényeket, hanem alapvető mezőgazdasági termékeket is érint.

A Zöld Pályán nemrég írtunk a vertikális farmok és a városi mezőgazdaság előnyeiről, amelyek alkalmasak lehetnek rá, hogy olyan területeken is termeljenek hasonló növényeket, amelyek a klímájuk, fölrdajzi vagy geológiai adottságaik miatt erre nem lennének alkalmasak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)