Hirdetés

Ezekkel a lépésekkel csökkentheted az otthonod klímalábnyomát

|

Nem elég, ha új az ablak, arra is figyelnünk kell, honnan van!

Hirdetés

Év végéig még igényelhetők az otthonfelújításra, korszerűsítésre fordítható állami támogatások. Ezekkel azért is érdemes élni, mert például a tetőtéri ablakok lecserélésével jelentősen csökkenthetőek otthonunk fűtési és hűtési költségei, ezzel arányosan pedig mérsékelhető az ingatlan karbonlábnyoma is.

Az ablakcsere ráadásul viszonylag gyorsan elvégezhető, egy szakértő akár egyetlen nap alatt is be tudja szerelni az új, korszerű ablakokat. Így az otthontulajdonosok nem maradnak le az állami támogatásról, és még a téli fűtésszezon kezdete előtt javíthatnak otthonaik energiaegyensúlyán. Ebben segít a VELUX új videósorozata, amellyel kifejezetten a lakásfelújítás előtt állókat szeretnék segíteni.

A lakásfelújítás során az energiahatékonyságot muszáj szem előtt tartani (Fotó: Unsplash/Roselyn Tirado)
A lakásfelújítás során az energiahatékonyságot muszáj szem előtt tartani (Fotó: Unsplash/Roselyn Tirado)

Az EU Energy Centre tanulmánya szerint az Európai Unió energiafogyasztásának 40 százalékát az épületek teszik ki . Ez azért is különösen fontos információ, mert az ENSZ szerint a cselekvés évtizedében vagyunk - az, ahogyan a következő években reagálunk a globális felmelegedésre és gazdálkodunk a forrásainkkal, döntő mértékben meg fogja határozni az emberiség jövőjét a bolygón.

Nem meglepő, hogy az ablakok szigetelőképessége és energiahatékonysága jelentős hatással van az épületek energiafogyasztására és a beltéri környezetre. Nagyszerű energiahatékonyságuknak köszönhetően a VELUX tetőablakok hozzájárulnak a lakások alacsonyabb energiafogyasztásához, ami fontos a globális energiafelhasználás visszaszorítása érdekében is, ennél azonban sokkal többrétű kritériumnak kell megfelelnie a lakásfelújítási terveinknek, ha valóban csökkenteni szeretnénk otthonunk ökológiai lábnyomát.

Hirdetés

A VELUX modelltetőtérben végzett mérései alapján a tetőablakok lecserélése után akár 2 Celsius-fokkal is lejjebb tekerhetjük a termosztátot, miközben az otthonunk komfortérzete nem változik: a jobban szigetelő ablakoknak és a lejjebb tekert termosztátnak köszönhetően az éves fűtési energiaigény így 1330 kWh-ról 807,5 kWh-ra csökkenthető, vagyis csaknem 40 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el.

Amikor fenntarthatóságról beszélünk, mindig a nagyobb képet kell néznünk. A fenntarthatóságnak három alappillére van. Ezek egyike a gazdasági fenntarthatóság, vagyis az, hogy megtérül-e számomra a befektetésem. Egy ablak esetében ez viszonylag könnyen kiszámítható, ha az ablak árát összevetem azzal, hogy mennyit spórolhatok meg a fűtési és hűtési költségeimen. A másik pillér a környezeti fenntarthatóság, vagyis, hogy okozok-e kárt a környezetemnek a vásárlásommal. A harmadik pedig a társadalmi fenntarthatóság, ennek tükrében azt kell megvizsgálni, hogy a cég, amelytől vásárolok, mennyire fenntartható módon működik, odafigyel-e például a karbonlábnyomára, vagy arra, hogy megújuló forrásokból fedezze a nyersanyag-szükségletét

- mondja az egyik videón Szücs-Winkler Róbert, a Denxpert fenntarthatósági szakértője, aki a szeptember 23-i SustainIT konferenciánk egyik előadója is volt.

Ma már az is fontos szempont, hogy a lakásfelújítás során használt termékeknek milyen az ökológiai lábnyoma (Fotó: Unsplash/Milivoj Kuhar)
Ma már az is fontos szempont, hogy a lakásfelújítás során használt termékeknek milyen az ökológiai lábnyoma (Fotó: Unsplash/Milivoj Kuhar)

A VELUX felelős nagyvállalatként jó példával jár elől, és ambiciózus célokat tűzött ki annak érdekében, hogy tetőtéri ablakai ne csupán a beltéri klímát javítsák, de a fenntarthatóság ügyét is támogassák.

Tetőtéri ablakaink tartós és minősített fából készülnek, és folyamatosan dolgozunk a karbonlábnyomunk csökkentésén. 2030-ra a VELUX teljes szén-dioxid-semlegességet szeretne elérni, 2041-ig pedig visszamenőlegesen, a vállalat teljes történetére nézve is semlegesítjük a kibocsátásunkat. Ennek érdekében számos környezetvédelmi törekvésünk mellett jelenleg a WWF-fel is együtt dolgozunk a föld erdeinek megőrzése érdekében. Az általunk felhasznált fa 96 százaléka FSC tanúsítvánnyal rendelkező forrásból származik, továbbá a VELUX partnerségre lépett a Hydroval is annak érdekében, hogy 2030-ra elérje az alumínium kilogrammonként 2,0 kg alatti szén-dioxid-kibocsátást, ami kevesebb mint egyötöde a 11,3 kg-os európai átlagnak. A Hydro a legjelentősebb alumíniumbeszállítónk, az alumínium pedig a károsanyag-kibocsátást egyik legnagyobb mértékben befolyásoló tényező. Az ilyen partnerségek azért példaértékűek, mert ökológiai lábnyomunkat csak partnereinkkel közösen csökkenthetjük

- tette hozzá Ritea Noemi, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője

Ahhoz persze, hogy az ablakcsere valóban hatásosan szolgálja a fenntarthatóságot, elengedhetetlen, hogy jó minőségű ablakokat válasszunk, és átgondoljuk, megtervezzük a felújítást.

Hosszabb távon az éri meg legjobban, ha energiahatékonyságra törekszünk. Ilyenkor a nyílászárók napenergia-nyeresége magasabb, mint az ablakon keresztüli energiaveszteség. Fontos tehát, hogy a nagy szigetelési versenyben ne veszítsük el azt a fűtési erőt, amit egyébként a beáramló napfényből, teljesen ingyen kinyerhetünk. A kutatások azt igazolják, hogy a fűtési szezonban a tetőablakok általában jobb energiaegyensúllyal rendelkeznek, mint a homlokzati ablakok"

- mondta Páricsy Zoltán, okleveles építész.

A téli időszakban a napenergia-nyereség pozitívan járul hozzá a fűtési igényhez. A redőnyök és rolók automatizált használatával érhető el az optimális hőveszteség-csökkentés, és a kihasználtsági tényező is az évszakhoz igazítható. A külső redőnyök télen javíthatják az ablakok hőszigetelését, és ez az extra szigetelés csökkentheti a fűtési igényt. Mivel ezekben a hónapokban a napenergia-nyereség gyakran nagyobb jelentőséggel bír, mint a hőveszteség, az árnyékolókat érdemes csak éjszakára leengedni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)