Hirdetés

Kizöldül az Xbox: alaposan megváltozik a Microsoft konzolja

|

A redmondiak ambiciózus intézkedésekkel tennék környezetkímélőbbé az Xbox Series X|S-eket.

Hirdetés

Ma már gamerként is tehetünk a fenntarthatóságért, ezt pedig a Microsoftnál is felismerték: az Xbox fejlesztői nemrég a hivatalos oldalon tették közzé, hogy milyen lépéseket terveznek bevezetni, annak érdekében, hogy 2030-ra hulladékmentessé (zero waste) tegyék a konzolokat és azok gyártását.

A cég ezen felül azt is szeretné elérni, hogy az Xboxokhoz a mostaninál jóval kevesebb vizet kelljen felhasználni, ami pedig a szén-dioxid emissziót illeti, nem elégszenek meg a karbonsemlegességgel, azt szeretnék elérni, hogy az Xboxok gyártása és használata "karbonnegatív" legyen, azaz, még ki is vonjanak némi szén-dioxidot a légkörből. 

A Microsoft 2030-ra klímasemlegessé tenné az Xbox konzolokat (Fotó: Xbox.com)
A Microsoft 2030-ra klímasemlegessé tenné az Xbox konzolokat (Fotó: Xbox.com)

A Microsoft 2030-ra klímasemlegessé tenné az Xbox konzolokat (Fotó: Xbox.com)

A Microsoft múlt héten tette közzé 2021-es Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Jelentését, amelyből kiderült, hogy az Xboxok eladási és használati mutatói jelentősen növekedtek a koronavírus-járvány megjelenése óta.

Zöld hardvert kap az Xbox Series X|S

A jelentés szerint a redmondi cég a konzolok mellett a felhőben futó játékok (cloud gaming) környezeti terhelését is csökkentené, a legjelentősebb változásokat azonban természetesen a hardveres oldalon hajtják majd végre. Ennek érdekében bizonyos Xboxokba olyan, az energiafogyasztást figyelő rendszer kerül, amely az felhasználók azonosítása nélkül gyűjt majd használati adatokat a gépek működéséről. Erre azért van szükség, hogy a Microsoft mérnökei felmérhessék, milyen megoldásokkal takaríthatják meg a legtöbb energiát.

Hirdetés

Tavaly év végén már megjelent az első olyan Xbox Series S konzol, amelynek gyártásához újrahasznosított műanyagokat használtak fel. A jelentés szerint az új Xboxok legalább 28 százalékát hasonló műanyagokból készítik.

A konzolok szoftverét is frissítették az optimális energiafelhasdználás érdekében. Már tavaly megjelent az energiatakarékos alvó mód (Energy Saver sleep mode), amely huszadannyi energiát használ, mint a "hagyományos" készenléti, azaz Standby mód. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer-, illetve játékfrissítések letöltése során is energiát takarítsanak meg a felhasználók. Fontos változás, hogy az energiatakarékos mód mostantól alapértelmezett beállítás lesz a teljes Xbox-ökoszisztémában.

Újrahasznosított műanyagok, fejlettebb energiamenedzsment és környezetbarát csomagolás is jön (Fotó: Xbox.com)
Újrahasznosított műanyagok, fejlettebb energiamenedzsment és környezetbarát csomagolás is jön (Fotó: Xbox.com)

Újrahasznosított műanyagok, fejlettebb energiamenedzsment és környezetbarát csomagolás is jön (Fotó: Xbox.com)

A zöldítés érinti a felhőben tárolt és ott futtatott játékokat is. Ennek érdekében a Microsoft Azure adatközpontjait 2025-ig 100 százalékban megújuló energiára állítják át. Emellett, az Xbox játékosait kiszolgáló szerverekben is felhasználják a konzolok enregiatakarékos architektúráját, de növelik a hatékonyságukat is, hogy egy géppel még több játékost ki tudjanak szolgálni.

Változik az Xboxok csomagolása is, hogy a Microsoft ezzel is közelebb kerüljön 2030-ra kitűzött céljához, hogy zero waste konzolokat áruljon. Ennek érdekében az OECD országokban az évtized végére minden Microsoft termék csomagolása 100 százalékban újrahasznosítható lesz. Újrahasznosított anyagokból készülnek majd az Xbox-kontrollerek, de lecserélik az Xbox-ajándékkártyákat, vouchereket is. Ezek mostantól kartonpapírból készülnek, így évente több mint 500 tonna műanyagot spórolhatnak meg.

A Microsoft a játékosok közösségére is számít a környezetvédelmi küzdelemben. Ehhez szoftveres megoldásokat is bevetnek: a Minecraft építkezős játékhoz például tavaly készült el a Climate Futures című kiegészítő, amely ingyenesen letölthető, környezetvédelmi tananyagot tartalmaz az iskolákban is használt Minecraft: Education Edition-höz. Az Xbox történetének legsikeresebben rajtoló játékában, a Forza Horizon 5 autószimulátorban pedig már elektromos autókkal is csapathatnak a játékosok, hogy megmutassák, nem csak a benzinzabáló sportkocsikkal lehet egy jót versenyezni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)