Hirdetés

Napelem-támogatást hoz a Mikulás

|

December 6-tól lehet pályázni a lakossági napelempályázat támogatásaiért.

Hirdetés

Még október közepén derültek ki az úgynevezett lakossági napelempályázat részletei, a mintegy 202 milliárd forint összértékű, vissza nem térítendő támogatásokról. A kormány oldalán elérhető napelem-pályázati felhívásból kiderül, hogy a nyertes pályázóknak akár a teljes összeget megtérítik: 2,9 és 11,3 millió forint közötti napelemes rendszerek kialakítására igényelhető a támogatás, amelyet azonban az energiahatékonyság növelésére - azaz például nyílászárók cseréjére - vagy hőszivattyús fűtési megoldások kialakítására is lehet fordítani.

Összesen 202 milliárd forintnyi napelem-támogatásra lehet pályázni (Fotó: Scopio/Pablo Nidam)
Összesen 202 milliárd forintnyi napelem-támogatásra lehet pályázni (Fotó: Scopio/Pablo Nidam)
Összesen 202 milliárd forintnyi napelem-támogatásra lehet pályázni (Fotó: Scopio/Pablo Nidam)

A pályázatra családi házban, ikerházban, sorházban, illetve legfeljebb hatlakásos társasházban élők jelentkezhetnek. Korlátozást jelent, hogy csak tulajdonosok pályázhatnak, de ők is csak akkor, ha éves jövedelmük nem haladja meg a 4,85 millió forintot. A jelentkezőket pontozásos alapon rangsorolják, ahol plusz pontot ér, ha a pályázó ingatlanban egy vagy több gyereket is nevelnek.

A pályázatokat az egyes megyék lakói eltérő ütemben nyújthatják be, négy fázisban. Az első ütem december 6-val indul, ez Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyét jelenti. A második ütemben Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye következik, a harmadikban pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lesz a soros. A pályázat negyedik ütemében pedig Budapest, illetve Pest megye kerül majd sorra.

Az említett, 202 milliárd forintos keretet szűk 35 ezer háztartás (34 920 pályázó) között osztják majd szét, ebből 23 320-an kapnak majd napelemekre költhető támogatást, míg a fennmaradó 11 600 háztartás napelemekre és a fűtés korszerűsítésére is fordíthatja majd az összeget.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)