Hirdetés

Jöhetnek az okos társasházak

|

Az okosotthon-technológia túllép a lakás küszöbén.

Hirdetés

Az okosotthon lett az évtized egyik népszerű hívószava, sok ingatlanfejlesztő, építkezési vállalkozó már eleve úgy alakítja ki az eladásra szánt lakásokat, hogy a leendő lakók vagy már eleve beépítve kapják meg a különböző okos rendszereket, vagy legalább ott legyen az előkészítés, ha ilyesmivel szeretnék felturbózni a frissen megvásárolt ingatlant.

Igen ám, de a nagy okosságnak abban a pillanatban vége szakad, hogy kilépünk az ajtón. Ezen kíván változtatni az amerikai Silicon Labs és a STRATIS, amelyek az IoTEvolution információi szerint stratégiai együttműködés keretében fejlesztették ki a STRATIS 3.0 Gateway-t (STRATIS G3), amely kifejezetten a társasházak digitális igényeit képes kiszolgálni.

 Az okosotthon-technológia már nem csak a családi házak sajátja (Fotó: Ericson Fernandez/Scopio)
Az okosotthon-technológia már nem csak a családi házak sajátja (Fotó: Ericson Fernandez/Scopio)

 Az okosotthon-technológia nem csak a családi házak sajátja (Fotó: Ericson Fernandez/Scopio)

"Egyre inkább azt látjuk, hogy a különféle összekapcsolt (connected) technológiák iránti igény túllép az okos otthonok keretein" - mondta Ross Sabolcik, a Silicon Labs ügyvezetője. "A STRATIS-szal közös projektünkben egy úgynevezett multi-protokoll - Bluetooth, Zigbee, Z-Wave, Lora - megoldásunkat integráltuk az okos lakásokat kiszolgáló rendszerbe, amely a lakók hétköznapjait teheti kényelmesebbé."

Az új fejlesztés egy úgynevezett "járdától a kanapéig" (Sidewalk to Sofa) megoldás, amely automatizációs és távvezérlési eszközöket ad a lakók - és a közös képviseletek - kezébe. Az ehhez szükséges eszközöket az épület stratégiai pontjain felszerelve többek között energiahatékonysági és távvezérlési funkciókkal modernizálhatóak a társasházak, de lehetőség van például hangvezérlés telepítésére is. Ezek korábban csak a családi házaknál jöhettek szóba, a komplex rendszer azonban lehetővé teszi, hogy társasházakban, vagy például kollégiumokban vagy szállodákban is kiaknázzák az intelligens otthoni technológiák előnyeit.

Az okos társasházakban az okostelefonunkkal is hívhatnánk a liftet (Fotó: Maksim Chernysev/Scopio)
Az okos társasházakban az okostelefonunkkal is hívhatnánk a liftet (Fotó: Maksim Chernysev/Scopio)
Az okos társasházakban az okostelefonunkkal is hívhatnánk a liftet (Fotó: Maksim Chernysev/Scopio)

Egy ilyen okos-társasházban például a lakók egyszerűen, az okostelefonjuk segítségével léphetnek be a kapun, vagy férhetnek hozzá a közös helyiségekhez, de ugyanígy a telefonnal hívhatják a liftet, nyithatják a garázskaput, vagy a saját okos otthonuk ajtaját is. A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a közös képviselők távolról figyeljék a ház energiafogyasztását, de akár a különféle okostechnológiákat is bekapcsolhatják, akár az üresen álló ingatlanokban is.

"Az ügyfeleinknek lehetősége nyílik rá, hogy távolról figyeljék és vezéreljék az épületekben a hőmérsékletet, a légkondicionálást, a világítást, de kaphatnak biztonsági értesítéseket, vagy például figyelmeztetést, ha csőrepedés történt, vagy, ha illetéktelenek hatoltak be az épületbe" - mondta Felicite Moorman, a STRATIS vezérigazgatója. "Bizonyos rendszereket hangparancsokkal is vezérelhetnek, mindezt egy kényelmes és áttekinthető digitális felületen keresztül."

A STRATIS rendszeréből világszerte már több mint 380 000 egységet üzemeltek be, 2019-ben pedig minden ötödik amerikai újépítésű társasház már ilyen rendszerrel épült meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)