Hirdetés

Mennyi energiát is spórolunk az órák átállításával?

|

Az EU pár éve már szabadulna tőle, de nagy kérdés, hogy el fogják-e törölni.

Hirdetés

Múlt hétvégén egy órával előrébb kellett állítani az óráinkat, ezzel megkezdődött az idei nyári időszámítás. Ennek legpozitívabb eredménye, hogy jóval tovább van világos esténként, az átállás pedig ismét aktuálissá tette a kérdést, hogy egyáltalán mi szükség van erre az össznépi macerára?

A téli és a nyári időszámítást az első világháború idején, 1916-ban vezették be, azért, hogy kevesebbett kelljen használni a mesterséges világítást, azaz, hogy spóroljanak az energiával. Akkor azonban ez még pusztán gazdasági kérdés volt, napjainkban viszont a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében is érdemes megfontolni, hogy maradjon-e az órák átállítása, vagy sem.

A világításra használt energiahasználatot csak mérsékelten, a klimatizálásra fordított energiát jelentősebben csökkenti a nyári időszámítás alkalmazása (Fotó: National Today)
A világításra használt energiahasználatot csak mérsékelten, a klimatizálásra fordított energiát jelentősebben csökkenti a nyári időszámítás alkalmazása (Fotó: National Today)

A kérdés azért is aktuális, mert az Európai Bizottság 2018-ban elfogadott egy javaslatot, amelynek értelmében egy évvel később megszűnt volna az óraátállítás. Mivel azonban a kitűzött határidő elég szűkösnek bizonyult, 2021-re napolták el a döntést. A covid megjelenése, tavaly pedig az Ukrajna elleni orosz invázió fontosabb kérdésnek bizonyult, így egyelőre nincs napirenden a téma, ráadásul - a Euronews értesülései szerint - jelenleg nincs is meg a kellő támogatása az óraátállítás eltörlésének az Európai Bizottságban.

Hirdetés

A nagy kérdés, hogy mennyi energiát spórol meg egy ország az téli és a nyári időszámítás alkalmazásával. Az amerikai közlekedésügyi minisztérium még 1975-ben végzett egy kutatást, amely arra a következtetésre jutott, hogy a nyári időszámítás bevezetésével az ország energiafelhasználásának körülbelü 1 százalékát lehet megspórolni. Új-Zélandon az energiaszolgáltatók vizsgálódtak a kérdésben, ott azt találták, hogy az energiahasználat körülbelül 3,5 százalékkal esik vissza a nyári időszámítás során.

A svájci szövetségi anyagtudományi és technológiai laboratórium (EMPA) egy, a közelmúltban elvégzett kutatás során nem csak a mesterséges világítás, hanem az épületek hűtésének és fűtésének energiaigényét is megvizsgálta az óraátállítással kapcsolatban - írja a Science Daily.

Az eredmények meggyőzőek: különféle klímájú régiókban található irodaépületek energiafelhasználását vizsgálták meg, összesen 15 amerikai városban. A vizsgálat során nem csak a mostani, de a 2050-re várható klímaviszonyok mellett is lefuttatták a szimulációkat.

Az eredmény szerint a nyári időszámítás bevezetése akár 6 százalékkal is csökkentheti az irodaépületek hűtésére fordított energia mennyiségét. Arra is rámutattak, hogy a korábbi munkakezdés miatt 4,4 százalékkal nőtt az épületek fűtésére fordított energia, azonban a kutatók hangsúlyozták, hogy előbbihez, tehát a hűtéshez jóval több energiát kell felhasználnim, mint a fűtésre, így nettóban még mindig energiamegtakarítás a végeredmény.

A különféle időzónákban fekvő épületek energiaigénye a klímaviszonyok miatt eltérő volt, azonban így is körülbelül 3 százalékos megtakarítást hozott az órák átállítása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)