Hirdetés

Napelemes „legókockák” forradalmasíthatják a megújuló energiát

|

A rugalmas rendszer a világ legtávolabbi vidékein is biztosítja a tiszta energiát.

Hirdetés

A napenergia - és általában a megújuló energia - egyik legnagyobb kerékkötője jelenleg az energia tárolása. Erre számtalan kreatív megoldást kidolgoztak már, óriási daruktól az úgynevezett információ-akkumulátorig, ezek azonban inkább szükségmegoldások, mint széles körben használható eszközök. Szóba jöhetnek még az elektromos autók, mint energiatárolók, de beláthatjuk, hogy ez legfeljebb ott használható, ahol sok van belőlük.

A Power-Blox akkumulátorok új alapokra helyezhetik a megújuló energia felhasználását (Fotó: Power-Blox)
A Power-Blox akkumulátorok új alapokra helyezhetik a megújuló energia felhasználását (Fotó: Power-Blox)

A Power-Blox akkumulátorok új alapokra helyezhetik a megújuló energia felhasználását
(Fotó: Power-Blox)

A svájci Power-Blox azonban olyan megoldást mutatott be, ami kicsi, könnyű, ugyanakkor hatékony megoldást jelent a fenti problémára - írja a Euronews. A pehelykönnyű dobozok akkumulátorokat rejtenek, amelyeket napenergiával lehet feltölteni. A cég társalapítója, Alessandro Medici azonban rámutatott, hogy természetesen szélturbinákból vagy épp vízierőművekből is érkezhet az energia, a Power-Blox ugyanúgy képes tárolni, ami jó hír, hiszen így a világ minden táján bevethető, függetlenül attól, hogy az adott területen milyen megújuló forrást lehet a legjobban kiaknázni.

Hirdetés

Az igazi trükköt azonban a dobozok kombinálhatósága jelenti. Akárcsak a LEGO esetében, a Power-Blox kockákat ugyanúgy össze lehet pattintani, ilyenkor pedig a bennük tárolt energia összeadódva képes ellátni energiával egy épületet, vagy akár egy kisebb vidéki települést.

A rendszert gyakran használjuk természeti katasztrófák által érintett területeken, ahol egy földrengés vagy áradás miatt szünetel az áramszolgáltatás

- tette hozzá Alessandro Medici.

A svájci cég 2018-ban tesztüzemként közel kétezer Power-Blox dobozt osztott szét húsz országban, az így begyűjtött tapasztalatokkal pedig már fejlesztik az új generációs változatot, ami még komolyabb teljesítményt és kapacitást ígér.

A cég ambiciózus célkitűzése jelenleg az, hogy a szerkezetek segítségével Afrika minden lakójának biztosítsa a megfizethető, tiszta energiát. A Világbank adatai szerint a Szaharától délre eső afrikai területeken élők 10 százaléka a mai napig nem fér hozzá a villamos energiához, így a Power-Blox elterjedésének egészen komoly hatása lehet a kontinensre nézve. Ez azért is különösen fontos, mert az afrikai országok vidéki területein rengetegen intézik a hétköznapi ügyeket a mobiltelefonjuk segítségével, így fontos, hogy még a legkisebb falvakban is elérhető legyen a töltés lehetősége.

A rendszer könnyedén bővíthető, elég egyszerűen egy vagy több újabb dobozt illeszteni a meglévők mellé és máris kibővült a kapacitás, ami így tervezhetővé teszi a települések fejlesztését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)