Hirdetés

Bréking: kiderült, mennyit kell fizetni az áramért és a gázért

|

Ismerkedjünk meg a "lakossági piaci ár" kifejezéssel.

Hirdetés

Megjelentek a kormány ígéretei ellenére mérsékelt rezsicsökkentés részletei a Magyar Közlönyben, így már tudható, mennyit kell majd fizetni az áram és a földgáz áráért azoknak, akik átlépik a meghatározott fogyasztási küszöböt - írja a 444.hu. Emlékezetes, hogy a kormány múlt heti bejelentése valósággal sokkolta az országot, sokan attól tartanak, hogy a havi villanyszámlájuk akár az ötvenezer forintot is átlépheti.

A lap értesülései szerint a kormány egy új árkategóriát vezet be, amelyet úgy hívnak:

lakossági piaci ár,

ami alacsonyabb a tényleges piaci árnál.

A túlfogyasztást az éves felhasználás átlagából számítják majd ki (Fotó: tn.gov)
A túlfogyasztást az éves felhasználás átlagából számítják majd ki (Fotó: tn.gov)

A túlfogyasztást az éves felhasználás átlagából számítják majd ki (Fotó: tn.gov)

Ennyit kell fizetni augusztus 1-től az áramért

A korábbi bejelentések értelmében ezt annak kell fizetnie, aki átlépi éves szinten a 2523 kilowattórás fogyasztást. A küszöbérték alatt marad a rezsicsökkentett ár, ami kilowattóránként 36 forintot jelent, a túlfogyasztás esetén viszont a küszöbérték feletti részre már kilowattóránként 70,10 forintos díjszabás vonatkozik. A 444.hu rámutat, hogy a valós piaci áron egy kilowattóra 268 forintba kerülne.

Szintén változik az éjszakai áram díjszabása: a küszöb alatt 23,1 forintot, afelett 62,9 forintot kell fizetni kilowattóránként.

Ennyit pedig a földgázért

A földgáznál az éves fogyasztási küszöböt 1729 köbméterben, azaz havi 144 köbméterben határozták meg. Aki ez alatt a szint alatt marad, annak köbméterenként 102 forintot kell fizetnie, a túlfogyasztás viszont ennél jelentősen többe kerül: a küszöböt átlépve köbméterenként 747 forintos köbméterenkénti díjszabás lép érvénybe - a földgáz valós piaci ár egyébként 1020 forint köbméterenként.

Az energiaárak esetén megmarad a nagycsaládosok kedvezménye: 3 gyerek esetén 600, 4 gyereknél 900, 5 gyereknél pedig 1200 köbméterrel emelkedik meg a családok fogyasztási küszöbe (további gyerekeknél gyerekenként 300 köbméterrel lehet számolni).

Kaphatnak kedvezményt a társasházak is, ha ott egy mérő van, albetétenként bővül a kedvezmény mértéke. A közlöny szerint a kormány mostantól negyedévente felülvizsgálja a mostani rendeletet, erre először december 30-án kerül majd sor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)