Hirdetés

Abból a bizonyos dologból készül fenntartható fűtőanyag

|

Nem túl meglepő módon eleinte sokat kellett magyarázkodnia a sajátos szolgáltatást nyújtó cég vezetőinek.

Hirdetés

A szilárd emberi végtermékből készít alternatív fűtőanyagot egy kenyai vállalkozás - írja a Euronews. A hírcsatorna értesülései szerint a Sanivation nevű cég az ürülékből készít magas fűtőértékű brikettet, amely egyaránt alkalmas otthonok fűtésére és főzésre is.

A cég ürülékből gyárt brikettet - ami állításuk szerint egyáltalán nem büdös (Fotó: Unsplash/Jan Antonin Kolar)
A cég ürülékből gyárt brikettet - ami állításuk szerint egyáltalán nem büdös (Fotó: Unsplash/Jan Antonin Kolar)

A cég ürülékből gyárt brikettet - ami állításuk szerint egyáltalán nem büdös (Fotó: Unsplash/Jan Antonin Kolar)

A meghökkentő ötlet jövedelmező üzletet eredményezett. Az "alapanyagot" magas hőmérsékleten kezelik, hogy elpusztítsák a benne lévő kórokozókat, majd fűrészporral keverve formálják briketté.

A kakán is csomót keresnek

Paul Manda, a cég egyik vezetője szerint, bár eleinte nehéz volt meggyőzni az embereket, hogy vásároljanak a speciális fűtőanyagból, ma már olyan ügyfelük is van, aki még a kerti sütögetések során is az ő terméküket használja fel.

Hirdetés

Eleinte nehéz volt a terjeszkedés, mivel otthoni használatra fejlesztettük a terméket. Az emberek azt gondolják, hogy nagyon büdös lesz tőle, ez azonban nem így van, mivel alaposan kezeljük az ürüléket, így a brikettet akár BBQ-hoz is lehet használni

- magyarázta Manda.

A kezdeti ellenállás azonban hamar megszűnt, olyannyira, hogy a cég mostanra már több mint 120 tonnányi brikettet értékesített, a kereslet pedig egyre csak nő.

A " barna" brikett ráadásul zöld is

Az emberi végtermék hasznosítás a környezetnek is jót tesz. A cégvezető szerint minden tonnányi brikett előállításával 33 fa kivágását tudják megakadályozni, ráadásul a Sanivation közegészségügyi szempontból is hasznos munkát végez. A Water.org statisztikái szerint ugyanis a kenyaiak 41 százaléka nem megfelelő higiéniai körülmények között él, olyannyira, hogy még 2020-ban is az ország lakosságának 8,5 százaléka közterületen végezte a dolgát.

A cég a lakossági felhasználók mellett cégeknek és gyáraknak is kínálja a briketteket. Egyik ügyfelük rámutatott, hogy a fűtőanyag ára is kedvezőbb a hagyományos szénnél, ráadásul tovább biztosítja a hőt, amit fűtésre és főzésre is gond nélkül tudnak használni.

A Kenya Forest Service a környezeti terhelést érintő előnyökre is felhívta a figyelmet: a szervezet szerint Kenya városi lakosságának 82, a vidéken élőknek pedig 34 százaléka használ faszenet hasonló célokra, aminek jelentős hátránya, hogy a létrehozásához fák kivágására van szükség. A brikettek elégetése azonban sokkal hatékonyabb, és kevesebb káros emisszióval jár, így a levegő minősége is javul azokon a környékeken, ahol ezt a fűtési megoldást választják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)