Hirdetés

Kiderült, milyen gyorsan csökken a légköri szén-dioxid mennyisége

|

Sajnos nem elég gyorsan.

Hirdetés

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak elkerülése érdekében jelentős mértékben kell csökkentenünk a szén-dioxid kibocsátásunkat. Most azonban aggasztó hírt közölt egy amerikai egyetem kutatócsapata, akik megvizsgálták, mennyi idő telik el az emissziócsökkentő intézkedések bevezetése és a tényleges csökkenés között - írja a Science Daily.

A North Carolina State University adjunktusa, Mohammad Farazmand és munkatársai matematikai modellekkel vizsgálták meg a szén-dioxid koncentráció és ezzel összefüggésben a hőmérséklet alakulását és azt találták, hogy viszonylag jelentős időbeli késleltetés tapasztalható a kettő között. Azaz, az intézkedések bevezetését követően eltart egy darabig, amíg a légköri szén-dioxid koncentrációja érdemben csökkenni kezd.

A légköri szén-dioxid csökkenése rendkívül lassú folyamat (Fotó: Scopio/Michal Górnisiewicz)
A légköri szén-dioxid csökkenése rendkívül lassú folyamat (Fotó: Scopio/Michal Górnisiewicz)

A légköri szén-dioxid csökkenése rendkívül lassú folyamat (Fotó: Scopio/Michal Górnisiewicz)

Ez a késedelem komoly hatással lehet a klímaváltozás hatásainak kezelését célzó beavatkozási stratégiákra, mivel a késedelem miatt elképzelhető, hogy a súlyos negatív hatások akkor is bekövetkeznek, ha már egy ideje visszafogjuk az emissziót.

Hirdetés

"Egy egyszerű energiaegyensúlyt vizsgáló modellel elemeztük az emissziós szintek csökkenését, illetve a szén-dioxid megkötésére irányuló stratégiákat és ezek klímára gyakorolt hatását" - magyarázta Farazmand a lap szerint.

A kutatók modellje első lépésben összeveti a szén-dioxid források kibocsátását, illetve a természetes vagy mesterséges szén-dioxid csapdák kapacitását, hogy megállapítsa, mennyi marad a felmelegedést elősegítő gázból a bolygó légkörében. Második lépésben pedig felmérik, hogy mennyi napsugárzás melegíti a bolygót, akár közvetlenül, akár közvetve, a szén-dioxid által becsapdázva. Miután ezeket az adatokat betáplálták a modellbe, láthatóvá vált, hogy különféle időtávokon hogyan alakult a szén-dioxid szintje.

Az eredmények arra utalnak, hogy a szén-dioxid koncentrációja még akkor is növekszik, amikor az emissziós ráták már csökkennek, amelynek következtében tovább súlyosbodhat a klímaváltozás mértéke.

Olyan ez, mintha egy hatalmas vonatszerelvényt próbálnánk lelassítani

- tette hozzá a kutató. "Nem lehet azonnal állóra fékezni, azaz lesz némi késedelem a fékek behúzása és a vonat megállása előtt. Itt viszont a szén-dioxid szintről van szó, aminek katasztrofális közvetkezményei lehetnek."

A modell alapján a kutatók megállapították, hogy ha az előttünk álló évtizedben fokozatosan csökkentenénk a szén-dioxid emissziót, a rendszer tehetetlensége miatt még ezután is olyan mértékben növekedne a légköri koncentráció, amely a következő 50 évben akár 6 Celsius fokkal is növelheti a bolygó átlagos középhőmérsékletét. A kutatók egyetértéenek abban, hogy az emberiség akkor úszhatná meg komolyabb károk nélkül a klímaváltozás legsúlyosabb következményeit, ha a melegedés mértékét másfél fok közelében lehetne tartani.

Az amerikai egyetem tudósai azt remélik, hogy a mostani kutatások eredményei hozzásegítik a szakértőket a szén-dioxid koncentráció alaposabb megismeréséhez, amelynek eredményeként talán hatékonyabb módszerek jöhetnek létre a felmelegedés megfékezésre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)