Hirdetés

Szárazon tisztítja meg a napelem-paneleket egy konzorcium új robotja

|

Az olasz találmány sem vizet, sem gázt nem használ a munkához.

Hirdetés

Vitán felül áll, hogy a napenergia az egyik legtisztább energia jelenleg a megújulók palettáján. Bár az alternatívának vannak buktatói, nehézségei, összességében biztos, hogy komoly szerepe lesz a jövőben az energiaellátás szempontjából. Várhatóan, ahogy egyre több napenergiát hasznosító erőművet telepítenek egyre olcsóbb is lesz az így megtermelt áram. Ráadásul úgy tűnik hazánkban is ismét nagyobb hangsúlyt fog kapni a napenergia lakossági hasznosítása.

A napenergia begyűjtésére szolgáló panelek egyik fő sérülékenységét a rá rakódó por és kosz jelentik. A szennyezett területen az inverter értelemszerűen nem gyűjt napfényt, ez pedig komoly kiesést jelenthet a maximális kapacitáshoz képest.

Hirdetés

Ezt a problémát készül orvosolni a megújuló energetikai megoldásokba fektető óriásvállalat, az olasz Enel Green Power és a szintén olasz, egészen pontosan szicíliai székhelyű Reiwa, egy robotikában utazó cég új közös projektje. Eddig hasonló célokra csupa nagy energiaigényű megoldást vettek igénybe a napelem-parkokat üzemeltető cégek, mint például a nagy hidraulikus keféket használó munkagépek, illetve a kifejezetten vízpazarló nagynyomású mosók.

A két vállalat közreműködésének eredménye most egy napelemmel működő robot, a SandStorm, amely nappal tölti magát, éjjel pedig a begyűjtött energia felhasználásával letakarítja az invertert. A robot egy speciális kefékből kialakított rendszer segítségével végzi el a tisztítást a napsugárzásmentes órákban, hogy nappal a panel zavartalanul gyűjthesse az energiát. A tisztítórendszert úgy alakították ki, hogy vegye az akadályokat egyenetlenebb felületeken is.

Az első szicíliai és spanyolországi teszteredmények biztatóak, remélhetőleg gyorsan el fog terjedni az innovatív robot használata más országokban is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)