Hirdetés

Zöldül a munkaerőpiac: ezek a legkeresettebb zöld szakmák

|

Jelentős a kereslet a klímaváltozással, fenntarthatósággal vagy megújuló energiákkal foglalkozó szakemberek iránt.

Hirdetés

A klímaváltozás hatására előretörtek a különféle zöld technolóigák, legyen szó megújuló energiáról, energiatárolásról, okosotthonok fejlesztéséről, elektromos autókról vagy épp a villamos hálózat kezeléséről, azonban, egyelőre jóval nagyobb a kereslet az ilyen jellegű munkavállalók iránt, mint a kínálat - derült ki a LinkedIn első, a zöld gazdaság állapotát elemző Global Green Skills Report 2022 című jelentéséből.

A munkaerőpiacon elképesztő átrendeződés zajlik, csak úgy kapkodnak a cégek a "zöld" szakemberek után (Fotó: miat.edu)
A munkaerőpiacon elképesztő átrendeződés zajlik, csak úgy kapkodnak a cégek a "zöld" szakemberek után (Fotó: miat.edu)

A munkaerőpiacon elképesztő átrendeződés zajlik, csak úgy kapkodnak a cégek a "zöld" szakemberek után (Fotó: miat.edu)

Az üzleti közösségi oldal üzemeltetői azt tapasztalták, hogy az elmúlt években rendkívüli mértékben ugrott meg a zöld állások iránti igény: 2015 óta nem kevesebb, mint 49 százalékkal, míg a hasonló szakértelmű munkavállalók aránya 36 százalékkal gyarapodott.

A globális klímacéljaink elérése óriási erőfeszítést kíván, amihez szükség lesz a teljes gazdaság hozzájárulására is

- mutatott rá Sue Duke, a LinkedIn globális politikával foglalkozó vezetője, aki rámutatott, hogy a LinkedIn 800 milliós felhasználói táborában tapasztalt gyarapodás ellenére még mindig rengeteg szakemberre lesz szükség, csak ahhoz, hogy az európai klímacélok teljesülhessenek, és akkor még nem beszéltünk a fejlődő országokról.

Hirdetés

A zöld munkahelyek terén egyébként komoly túlsúlyban vannak a férfiak: a vonatkozó szakmai ismereteket tekintve minden 100 férfira csak 62 nő jutott 2015-ben, azonban a LinkedIn szerint ez az arány azóta sem változott meg értemben, ezért Duke szerint politikai intézkedésekre van szükség, hogy a jövő generációiban már egyenlőbb lehetőségekkel indulhassanak férfiak és nők egyaránt.

Melyek a legkeresettebb zöld állások?

A LinkedIn megvizsgálta, hogy melyik szektorokban és melyik szakmákban keresik a legtöbb zöld szakembert. Nem meglepő módon az energiaszektor az egyik olyan terület, ahol a legnagyobb átalakulások mennek végbe, ez pedig komoly hatással van a munkaerőpiacra is. Az elmúlt öt év során például az amerikai piacon 237 százalékkal nőtt a megújuló energiával kapcsolatos munkahelyek száma, míg az olaj-, és a gázipari pozíciókat tekintve csak 19 százalékos volt a növekedés. A LinkedIn becslései szerint, ha ez a trend folytatódik, 2023-ra már több munkahely lesz a zöld szektorban, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó iparágakban.

Nem meglepő, hogy a legkeresettebb munkavállalók a közeljövőben a szélturbina-technikusok és a napenergiával foglalkozó szakemberek lesznek.

Szintén jelentős a bővülés az európai autóiparban, ahol az elmúlt időszakban minden évben 11 százalékkal nőtt a zöld munkahelyek száma. Szintén jelentős felvevőpiaca lett a zöld szakembereknek a divatipar, ugyanis a fenntartható divat ma már nem csak egy szűk réteget érint, hanem gyakorlatilag bárkit, aki tudatosan szeretne öltözködni.

A jelentés szerint a 2016-2020 közötti időszakban 91 százalékkal a legdinamikusabban növekvő területnek számít - látható, hogy a divattal foglalkozó szakemberek - divattervezők, ruhakereskedők, stylistok - gyorsan reagáltak a piaci igényekre és igyekeznek minél jobban zöldíteni a szakterületüket.

A legnagyobb igény pedig szektortól függetlenül az úgynevezett fenntarthatósági menedzsereké (sustainability manager): az ilyen pozíciók száma bő 30 százalékkal gyarapodott, míg a nap-, és szélenergiával kapcsolatos álláshirdetések mértéke 24, illetve 23 százalékkal nőtt.

Sue Duke arra is felhívta a figyelmet, hogy olyan, hagyományosan nem zöldnek gondolt szektorokban is komoly igény van a fenntarthatóságban és környezetkímélő megoldásokban jártas szakemberek iránt, mint például az adattudomány, a flottamenedzsment és az egészségügy.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)