Hirdetés

90 milliárdos támogatás jelentett be a kormány az elektromos autózásra

|

A helyreállítási terv REPowerEU fejezetének vonatkozó pályázati részletei már megjelentek a Magyar Közlönyben.

Hirdetés

A világ országai meglehetősen nehéz gazdasági helyzetbe kerültek az elmúlt években. Az Európai Unió pedig mindezek orvoslására egy pénzügyi alapot hozott létre. Ezzel kapcsolatban a tagállamoknak ki kellett dolgozni egy úgynevezett helyreállítási tervet. Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének célja elsősorban a koronavírus járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozása, illetve a gazdaság ellenállóképességének, fenntarthatóságának és a zöld és a digitális átmenettel kapcsolatos kihívásokra és lehetőségekre való felkészültségének a növelése.

Csütörtökön a Magyar Közlönyben meg is jelent a tervvel kapcsolatos intézkedések listája. Ez több más mellett tartalmazza a REpowerEU intézkedéscsomagot, mely az elektromos autózással kapcsolatos állami pályázatokat mutatja be a keretösszegekkel együtt.

Hirdetés

Ennek értelmében az állam támogatást ad azoknak a cégeknek, akik állami támogatást vennének igénybe elektromos autó vásárlásához. A flottaszolgáltató jellegű cégek erre 20 milliárd forint keretösszeg erejéig pályázhatnak. Az ezen a kategórián kívül eső cégek is pályázhatnak támogatásra, ráadásul nekik 40 milliárd forintos keretösszegből lehet igényelni támogatást. A teljes támogatási keretből fennmaradó 30,1 milliárd forintot olyan cégek kaphatják meg pályázati úton, akik a töltőhálózat kiépítésében vesznek részt.

A most bejelentett támogatás csak egy része a teljes REpowerEU csomagnak. A kormány a hónap elején már bejelentett egy 60 milliárdos támogatás, aminek felére taxisok és autómegosztó cégek pályázhatnak járművásárlásra, a másik feléből pedig 170 nagyteljesítményű töltő állomás telepítését támogatják országszerte.

Ezeken felül is zajlik már egy töltőhálózat fejlesztését célzó program, mely a jelenleg bejelentett támogatásoktól függetlenül zajlik tovább. Ennek keretében részben hazai, részben pedig uniós forrásokból telepítenek 92 Tesla és 168 egyéb töltőállomást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)