Hirdetés

A BYD Seagull minden idők legolcsóbb tisztán elektromos személyautója kíván lenni

|

A kínai gyártó árban is próbál versenyezni vetélytársaival.

Hirdetés

A világ legjobb eladási mutatóit produkáló EV-gyártó a héten villantotta meg eddigi legolcsóbb tisztán elektromos autóját. A BYD Seagull EV Honor Edition ára 9700 dollárról (adó nélkül 3,5 millió forint) fog indulni, ami valóban elképesztően alacsony.

A lépés már csak azért is meglepő, mert az árversenyben a gyártó nemcsak azonos hajtással bíró versenytársaival veszi fel a versenyt. A kínai piacvezető a technológiára való tekintet nélkül is jobb áron kínálja termékét, mint versenytársai a hasonló paraméterekkel bíró "jégkorszaki" járműveket.

Az EV-k árversenyében, mint már korábban többször is, a saját modelljével vette fel a versenyt a Szegedre készülő vég. A gyártónak ez így már a sokadik modellje a sorban, ami alámegy a lélektani határt jelentő 20 000 dollárnak.

Hirdetés

Miután tavaly év végén a BYD megelőzte a hajtástechnológia nagy öregjét, a Teslát eladási mutatók tekintetében, a gyártó az új modellek megjelentetésével is magasabb fokozatba kapcsolt. Az első olcsó modellje a sorban a 15 200 dollárról (5 528 000 forint) induló Qin Plus EV, aminek Champion Edition változata azóta már 13 900 dollárért (5 053 000 forint) is megvásárolható.

BYD Dolphin EV
BYD Dolphin EV

Ezzel azonos áron jelent meg néhány héttel később a BYD Dolphin EV Honor, ami nagyobb teljesítményt és újragondolt formatervet kínál a modell korábbi kiadásához képest. A hét elején egy korábbi típusnak, a Yuan Plus-nak (Atto 3) csökkentette az árát a gyártó, ami így már 16 600 dollárért (6 030 000 forint) találhat gazdára.

A Kínában Yuan Plus néven futó Atto 3
A Kínában Yuan Plus néven futó Atto 3

A BYD Seagull EV Honor Edition-je mostantól minden idők rekordere alacsony vételár szempontjából, és nehezen képzelhető el olyan új modell, ami még ennek is alá tudna menni. A sokkolóan olcsó autó egyelőre csak Kínában lesz elérhető, és háromféle felszereltséggel kínálják. Az Active és Free kivitelt választóknak 305 km, míg a Flyingosoknak 405 km-es hatótáv áll majd a rendelkezésére.

Helyi jelentések szerint az új rekordert "Lamborghini mini" néven emlegetik, mivel a projektet a Lamborghini korábbi tervezője, Wolfgang Egger vezette. A tengerentúli országokban pedig Dolphin Mini néven lesz kapható majd az új Seagull.

A BYD új, meglehetősen agresszív árképzési gyakorlatát több versenytárs is aggályosnak tartja. Jim Farley, a Ford vezérigazgatója például úgy látja, hogy ha az autógyártás piacvezetői nem tudják felvenni a versenyt a BYD-val, az az elkövetkezendő években óriási visszaesést jelent nekik az eladásokban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)