Hirdetés

A villámtöltőknél hatszor gyorsabb töltők érkeztek Székesfehérvárra

|

Akár egy bevásárlás ideje alatt képesek feltölteni az elektromos autókat.

Hirdetés

A nemrég üzembe helyezett, 300 kilowatt teljesítményű egyenáramú töltőberendezések a jelenleg elterjedt egyenáramú elektromos autó töltőknél akár hatszor gyorsabb töltést tudnak biztosítani, így az arra alkalmas járműveknél, a megfelelő körülmények esetén, akár egy 15 perces bevásárlás alatt is feltölthető a jármű akkumulátora.

Az ultragyors töltők az e-mobilitás jelenlegi dinamikus fejlődési üteme mellett rövidesen elengedhetetlenek lesznek a hosszabb utazáson levő, vagy otthoni töltési lehetőséggel nem rendelkező autósok számára.

A 300 kilowattos töltők akár 15 perc alatt képesek feltölteni az elektromos autók akkumulátorait
A 300 kilowattos töltők akár 15 perc alatt képesek feltölteni az elektromos autók akkumulátorait

A négyállásos, ultragyors elektromos autó töltőállomást az ALDI Székesfehérvár, Szent Flórián körúti üzletének parkolójában dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester, Bernhard Haider, az ALDI Magyarország országos ügyvezető igazgatója és Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese adta át.

Hirdetés

Az átadás során bejelentették azt is, hogy az E.ON az ALDI-val együttműködésben, 2025 elejéig további 14 magyarországi helyszínen fog - a székesfehérvárihoz hasonlóan - 2-2 darab, ultragyors, 300 kilowattosos töltőt telepíteni. A töltők a eljesítményt megosztva, kétszer 150 kilowattot tudnak biztosítani, így összesen 30 ultragyors töltőn 60 töltőpont áll majd az autósok rendelkezésére. Az E.ON 260 magyarországi nyilvános elektromos autó töltője közül 146-ot jelenleg is az ALDI-val közösen üzemeltet.

A most átadott töltőállomás a nemzetközi E.ON csoport ultratöltő telepítési programjának része, amely Európa 9 országában több, mint ezer db, 150 kilowattos ultragyors töltőpont telepítését irányozta elő. A cég még 2022-ben egy konzorcium részeként pályázott az Európai Unió által finanszírozott Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) közlekedésfejlesztési felhívására, ahol az ultragyors töltőhálózat megvalósítását célzó CONNECT-E Cohesion projekt támogatást nyert. Ennek a nagyszabású fejlesztési programnak a legelső állomása a székesfehérvári töltőpontok átadása, melyek nem csupán Magyarországon, az európai programban is elsőnek számítanak.

A nyilvános e-töltőhálózatunkat túlnyomórészt már most is zöld energiával látjuk el, így a töltésekhez felhasznált energiával is a hosszú távú fenntarthatósági célokat támogatjuk. Évről-évre Magyarországon is egyre több fenntartható, tisztán elektromos és hibrid autó kerül forgalomba, így mi is folyamatosan bővítjük a töltőhálózatunkat. Utazás közben a legjobb ügyfélélményt a leggyorsabb töltők adják, ezért helyezzük most üzembe legújabb, nagy teljesítményű ultratöltőinket, mert hiszünk abban, hogy az elektromos autózás nem csak környezetbarát, de kényelmes is lehet

- mondta el Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.

Az ALDI parkolókban már működő töltőhálózat, a több éves partnerség eredménye, amelynek keretében született megállapodás az új töltők elhelyezéséről.

Az E.ON Hungária Csoporttal négy éve elkezdett együttműködés eredményeképp az ország egyik legnagyobb e-töltőhálózatát építjük ki. Jelenleg már 17 vármegye 95 ALDI-üzleténél összesen 146 töltő várja az autósokat. A most átadott ultragyors töltők jól illeszkednek üzletfilozófiánkhoz, hiszen nálunk egy bevásárlás 15 perc alatt is megoldható, az új töltőkön pedig ennyi idő alatt akár teljesen feltölthető egy villanyautó akkumulátora. A fenntarthatósági lépések és a felelős energiagazdálkodás számunkra prioritás, ezért is használunk 2017 óta valamennyi saját tulajdonú ingatlanunknál zöldáramot, továbbá 18 üzletünknél napelemes rendszereket telepítettünk. Elkötelezettségünket az e-mobilitás iránt nem csupán a töltőhálózat kiépítése, hanem az áruszállítás során alkalmazott megoldásaink is bizonyítják. 2021-ben az országos láncok közül elsőként állítottunk forgalomba e-kamiont, ma pedig már két e-teherautó is részt vesz az üzleteink napi szintű áruellátásában


- tette hozzá Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója.

A most átadott töltőket hamarosan újabbak követik majd, várhatóan elsőként Fóton, ezt Érd, Törökbálint, Szombathely és Győr követik a sorban.

Székesfehérváron még tavaly állt üzembe az első két, elektromos üzemű, hazai gyártású Ikarus autóbusz is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)