Hirdetés

Íme az önjáró, elektromos lakókocsi

|

Csodaszép és akár autó nélkül is le lehet parkolni.

Hirdetés

Az amerikai filmekből sokak számára ismerős lehet a csillogó krómmal borított óriási lakókocsik, amelyeket az 1920-as évek óta gyárt az azonos nevű amerikai cég. Érdekesség, hogy az első darabokat még az a Hawley Bowlus tervezte, aki közreműködött Charles Lindbergh Spirit of St. Louis nevű repülőgépének építésében is, amellyel az egykori pilóta elsőként repülte át az Atlanti-óceánt.

Az Airstream még tavaly mutatta be az egytengelyű eStream lakókocsi koncepcióját, amelynek különlegessége az alvázába épített 80 kilowattórás akkumulátorcsomag, amelynek kettős szerepe van. Ha elektromos autóval vontatják, akkor némi extra hatótávot tud biztosítani a vontató járműnek.

Az Airstream eStream négyszemélyes lakókocsijának alváza tele van akkumulátorokkal (Fotó: Airstream)
Az Airstream eStream négyszemélyes lakókocsijának alváza tele van akkumulátorokkal (Fotó: Airstream)

Az Airstream eStream négyszemélyes lakókocsijának alváza tele van akkumulátorokkal
(Fotó: Airstream)

Ezt úgy éri el, hogy a lakókocsi kerekeibe is kis teljesítményű villanymotorokat építettek, így nem holt teherként kell az autónak maga után húzni, hanem az eStream maga is képes részt venni a mozgatásában. Ez egyébként nem csak az elektromos, hanem a belső égésű motorral szerelt autók fogyasztását is hatékonyan tudja csökkenteni. Emellett a rendszer a lakókocsi stabilizálásában is részt vesz vonatás közben.

Hirdetés

Az eStream "saját lábon" is képes mozogni, igaz, csak rendkívül alacsony sebességgel. Egy okostelefonos applikáció segítségével ugyanis korlátozottan irányítható is, ami arra pont tökéletes, hogy a megfelelő helyre manőverezzük a kempingben vagy például egy folyó partján.

A lakókocsi álló helyzetben két heti áramot tud biztosítani a kempingezők számára, a tetejére szerelt napelemek segítségével pedig akár a civilizációtól távol is fel lehet tölteni az akkumulátorait. Az eStream elektromos tűzhellyel és vízmelegítővel érkezik, de van beépített wifi-hotspotja is, hogy kempingezés közben se kelljen nélkülözni az internetet a legfeljebb négy embernek, akik elférnek a belsejében.

Az eStream belseje modern minilakásnak is elmenne (Fotó: Airstream)
Az eStream belseje modern minilakásnak is elmenne (Fotó: Airstream)

Az eStream belseje modern minilakásnak is elmenne (Fotó: Airstream)

A cég weboldalán egyelőre csak a tájékoztatót lehet elolvasni a lakókocsiról, megvásárolni egyelőre még nem lehet, így az nem derül ki, hogy mennyibe fog kerülni az eStream, de az biztos, hogy nem lesz olcsó. Az Airstream lakókocsijai ugyanis ennek a műfajnak a csúcsát jelentik: a legkisebb, Basecamp fantázianevű változatért szűk 44 ezer dollárt, azaz bő 15,8 millió forintot kell fizetni, azonban az ötszemélyes, minden létező komforttal felszerelt Classic változat már 179 000 dollárba, azaz több mint 64,6 millió forintba kerül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)