Hirdetés

Döbbentetes rekordösszegért kelt el az elektromossá alakított kétéltű autó

|

Az egyedülálló járgány a Barret-Jackson autós árverés egyik csemegéje volt.

Hirdetés

Már a története is érdekes a különleges kétéltű autókat gyártó Quandt csoportnak. Az Amphicar Modell 770 típusjelű gépeket ugyanis eredetileg a New York Auto Show-n mutatták be 1961-ben, a járgányt azonban Nyugat-Németországban gyártották 1961-től 1965-ig, igaz, az értékesítés 1968-ig még folyt.

A kétéltűt a második világháború során, a német hadsereg számára kifejlesztett Volkswagen Schwimmwagen ihlette, összesen pedig csupán 3878 darab készült belőle.

A gyönyörű állapotú AMP Carnak megkérték az árát
A gyönyörű állapotú AMP Carnak megkérték az árát

Sem autóként sem hajóként nem számított túlzottan gyorsnak, ami nem túl meglepő, mivel egy nem egészen 1,2 literes, négyütemű Triumph motor hajtotta.

Hirdetés

A használata is meglehetősen macerás volt, ugyanis minden vízi út után nem kevesebb, mint 13 ponton kellett megzsírozni a különféle alkatrészeket, ráadásul, ehhez még a hátsó ülést is el kellett távolítani a helyéről. Az Amphicar-t egyébként olyan, a hajózáshoz kötelező kellékekkel is felszerelték, mint a navigációs fények vagy a zászlótartó. Ennek ellenére óriási kultusza volt és van is.

Egy dologra jó, poénnak. Nem gyors, nem túl szép, de ikonikus, egyedi és barátságos. Mi mást várhatnánk egy retró autótól? Az Amphicarnak semmi értelme, de éppen ettől annyira csodálatos

- írták róla egy 2014-es cikkben.

Ennyi felvezetés után talán nem véletlen, hogy az április 13-15 között megtartott Barrett-Jackson Palm Beach 2023 autóárverés során rekordösszegért kelt el az alábbi képen látható, csodálatosan felújított példány.

Az autóért 165 000 dollárt, azaz szűk 56 millió forintot (!) fizettek. Igaz, ez nem egy hétköznapi Amphicar volt, már, ha ennek a szóösszetételnek egyáltalán van létjogosultsága. A szinte gyári állapotúra felújított veterán motorját ugyanis elektromos hajtással helyettesítették. A hasonló átalakítások egyre komolyabb bizniszt jelentenek az erre szakosodott szervizeknek: egy ritkább, régi luxusautó villanyosításáért akár több százezer fontot is elkérhetnek.

A villamossági szójátékkal AMP Carnak nevezett autó átalakításán három évet dolgoztak. A régi motor helyére egy Hyper 9V villanymotor került, egy 6 Tesla-cellából álló 232 amperórás akkumulátorral, amely egy töltéssel 176 kilométert tud megtenni, igaz, azt nem írják, hogy szárazföldön vagy vízen. A boldog tulajdonos viszont egy gyönyörű piknikkosarat is kapott ajándékba a kétéltűje mellé, amelyet a z erre szolgáló rekeszben lehet elhelyezni az autóban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)