Hirdetés

Befekszik az autók alá a mesterséges intelligencia

|

Nem veszi el az autószerelők munkáját, csupán segít feltárni a problémákat.

Hirdetés

Egy izraeli cég eredetileg terroristák ellen kifejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló megoldása a jövőben sokkal békésebb célokat szolgálva az autószerelők életét könnyítheti meg - írja az Ars Technica. A lap információi szerint a UVeye nevű cég eredetileg nemzetbiztonsági célból fejlesztett ki egy különleges szkennert, amelyet biztonsági ellenőrzőpontokon vetettek be a robbanóanyagokkal megpakolt járművek kiszűrésére.

"A mesterséges intelligenciát eredetileg az autók aljára erősített, biztonsági fenyegetést jelentő robbanószeközök, illetve a különféle illegális anyagok felderítésére fejlesztettük ki" - nyilatkozta az oldalnak Yaron Saghiv, a UVeye kommunikációs vezetője. "Mi voltunk az első cég, amely ilyesmit hozott létre, mindezt egy olyan egyedi algoritmussal, amely bármilyen gyártmányú jármű esetén használható volt."

A mesterséges intelligencia felgyorsíthatja az autószerelők munkáját (Fotó: Unsplash/Enis Yavuz)

A mesterséges intelligencia felgyorsíthatja az autószerelők munkáját (Fotó: Unsplash/Enis Yavuz)

A rendszer lényege egy az útfelületbe illesztett szkenner, amely annyi idő alatt képes volt ellenőrizni az autók alvázát, amíg a kocsik átgördültek felette. A cég most ezt a megoldását alakította át egy három évig tartó fejlesztési projekt keretében.

Hirdetés

"Rájöttünk, hogy a kikötők, repülőterek és börtönök ellenőrzőpontjain túl sokkal nagyobb piac is lenne erre a technológiára" - tette hozzá Saghiv.

A cég egyből háromféle probléma felismerésére is külön megoldást fejlesztett. Az Artemis fantázianevű szoftver az autók gumiabroncsait vizsgálja meg képfelismerő algoritmusok segítségével. A rendszer felismeri a különböző méretű és gyártmányú gumikat, majd a gördülőfelület elemzésével meg tudja állapítani, hogy mennyire használódott el az abroncs, de még arra is tud figyelmeztetni, ha valamelyik kerék nincs megfelelően felfújva.

A UVeye Helios szoftvere pillanatok alatt kiszúrja az autó alvázának hibáit (Fotó: UVeye)

A UVeye Helios szoftvere pillanatok alatt kiszúrja az autó alvázának hibáit (Fotó: UVeye)

A Helios nevű rendszer az alvázak mechanikai károsodásait figyeli. Ahogy az autó átgördül a szkenner felett, a szoftver létrehozza annak háromdimenziós mását és minden problémás elemet megjelöl, egy-egy váratlan olajfolttól, a horpadt kipufogón át a felfüggesztés esetleges sérüléseivel bezárólag.

Az Atlas nevet viselő megoldásukat viszont nem az autószerelők, hanem az autógyártók hasznosíthatják, a rendszer ugyanis 360 fokos felvételeket tud készíteni az autógyárak szállítószalagján haladó járművekről és figyelmeztetni tudja az üzemvezetőt, ha bármilyen hibát észlel. Az optikai képfeldolgozása annyira fejlett, hogy akár egy pár milliméteres eltérést, hibát is könnyedén ki tud szúrni.

A technológia iránt máris sok autóipari szereplő érdeklődik: az autókereskedésben érdekelt Carmax az Artemis és a Helios rendszerek láttán döntött úgy, hogy befektet a UVeye-ba, míg a Volvo, a Toyota és Hyundai az Atlas rendszer hírére öntött némi pénzt a cégbe. A japán és a svéd márka gyáraiban pedig már dolgozik is a szoftver a gyártósorokon.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)