Hirdetés

Bevennéd ezt a kanyart úgy, hogy nem fogod a kormányt?

|

Egy spéci Toyota a sofőr beavatkozása nélkül ment végig az akadálypályán.

Hirdetés

Míg a Tesla épp több tízezer modelljét hívja vissza az önvezető rendszer problémái miatt, a Toyota mérnökei izgalmas fejlesztéssel kísérleteznek - írja a Mashable legfrissebb cikkében.

A Toyota Research Institute (TRI) munkatársai egy speciálisan átalakított Toyota Supra segítségével feszegették az önvezető autók határait. A sportautó világelsőként, a sofőr beavatkozása nélkül driftelt végig egy akadályokkal teletűzdelt pályát, úgy, hogy egyetlen bóját sem borított fel.

Bár elsőre ez teljesen felesleges bűvészkedésnek tűnik - nem beszélve a gumik elfüstöléséről - a kétségtelenül látványos kísérletnek nagyon is komoly céljai vannak.

"A projekt keretében szeretnénk elérni, hogy a sofőrök precízebben irányíthassák az autóikat" - írta közleményében Avinash Balachandran, a TRI úgynevezett humánközpontú vezetői kutatásokkal foglalkozó részlegének munkatársa.

Szeretnénk a hétköznapi sofőröket a profi autóversenyzők ösztönös reflexeivel felruházni, hogy még a legsúlyosabb vészhelyzeteket is képesek legyenek kezelni

- tette hozzá a szakember.

A kísérletnek emellett az is fontos célja, hogy a jövő önvezető autóinak a képességeit fejlesszék. Ahogy Jonathan Goh a TRI mérnöke hozzátette, a projekt az önvezetés határait is feszegeti, az ehhez fejlesztett algoritmusoknak az a feladata, hogy kritikus helyzetekben is irányítás alatt tudják tartani az autót. Az algoritmus másodpercenként ötször számolta ki a megfelelő ívet, gázadagolást és a kormány szögét, hogy teljesíteni tudja a kihívást.

Hirdetés

"A driftelés során rengeteg különböző erőhatás lép fel, minden apró kormánymozdulat befolyásolja az autó sebességét, míg minden gázfröccs azon dolgozik, hogy kiforgassa az autót" - tette hozzá Goh. "Ezekkel a tényezőkkel kell egyensúlyozni, miközben a határon autózunk."

A driftelő Toyotában a sofőr nem fogta a kormányt (Fotó: Toyota)
A driftelő Toyotában a sofőr nem fogta a kormányt (Fotó: Toyota)

A driftelő Toyotában a sofőr nem fogta a kormányt (Fotó: Toyota)

A kísérlethez egyelőre előre beprogramozták az autó fedélzeti számítógépébe a pályarajzot és az akadályok pontos helyét, azonban a jövőben várhatóan arra is felkészítik az önvezető szoftvereket, hogy előzetes ismeretek nélkül is képesek legyenek reagálni a váratlan helyzetekre.

"Nem szeretnénk lecserélni az embereket, hanem a profik képességeivel szeretnénk támogatni a vezetést" - tette hozzá Balachandran.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)