Hirdetés

Az alvó utasokat védi a Ford speciális légzsákja

|

Az amerikai gyártó megoldása automatikusan bekapcsol, ha érzékeli, hogy valaki alszik a kocsiban.

Hirdetés

Autóban aludni nem túl kényelmes és biztonságosnak sem nevezhető. Ennek ellenére a Ford mérnökei azokra is gondoltak, akik menet közben szundítanak egy kicsit - természetesen utasként - de azokra is, akik valamilyen okból az autóban kell, hogy töltsék az éjszakát.

A jelenlegi légzsák-megoldások, bár egyre több van belőlük - sőt, nemrég egy olyan változatot is fejlesztettek, amely a jelenlegieknél hatékonyabb, de akár az önvezető autókban is bevethető lehet - egyelőre nem tudnak védelmet nyújtani a fekvő és/vagy alvó embereknek.

A Ford szabadalmi beadványában szereplő speciális légzsák vázlatrajza (Fotó: Ford)
A Ford szabadalmi beadványában szereplő speciális légzsák vázlatrajza (Fotó: Ford)

A Ford megoldása azonban a hátsó ülésen alvó utasokat is képes tetőtől talping megvédeni. A cég cocoon, azaz gubó néven emlegeti az új légzsákot, amiben van is valami, mert úgy beburkolja a fekvő utast, mintha csak egy bebábozódott lepkét látnánk.

Hirdetés

A speciális biztonsági eszköz, a hagoymányos légzsákoktól eltérően nem akkor működik, amikor az autó üzemel, hanem amikor leállítják a motorját. A légzsák a frontális, hátulról érkező és oldalsó ütközések ellen is védelmet nyújt.

A 360 fokos légzsák gyakorlatilag teljesen körbeöleli az utast, ráadásul az első ütközést követően is felfújva marad, hogy a további esetleges behatásoktól is meg tudja védeni a benne fekvő embert. A felfújható elemek mellett további energiaelnyelő alkatrészeket is tartalmaz, legalábbis ez derül ki a Ford szabadalmi kérelméből.

Arról még nincs információ, hogy az újdonság mikor kerülhet be az amerikai márka autóiba, mint ahogy még azt is ki kell majd találnia a Ford mérnökeinek, hogy a különleges légzsákot hogyan lehet beilleszteni az autók sorozatgyártásába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)