Hirdetés

Együtt fejleszt elektromos hiperautót a BMW és a McLaren

|

A két cég korábbi együttműködéséből az autóipar történetének egyik legjobb autója jött létre.

Hirdetés

A vérbeli autórajongók között vaskos egyetértés tapasztalható arra nézve, hogy az 1992-ben bemutatott McLaren F1 kétajtós utcai sportautó az úgynevezett hiperautók világának egyik legjobban sikerült alkotása. Az elképesztő, 627 lóerős teljesítményű 6,1 literes motort a BMW fejlesztette az 1963-ban alapított brit autósport-vállalkozás számára, amelyet az egyik legsikeresebb Forma-1-es csapatként is számon  tartanak.

Most az InsideEVs számolt be róla, hogy ismét közös projekten dolgoznak a McLaren és a BMW mérnökei. A lap információi szerint a két cég képviselői idén korábban zárt ajtók mögött találkoztak, hogy nem is egy, hanem két új lehetséges autókifejlestéséről tárgyaljanak. Az elképzelés szerint a készülő modellek mindkét márka logójával megjelennének majd.

A McLaren F1-et a világ egyik legjobb sportautójának tartják (Fotó: McLaren)
A McLaren F1-et a világ egyik legjobb sportautójának tartják (Fotó: McLaren)

A McLaren F1-et a világ egyik legjobb sportautójának tartják (Fotó: McLaren)

Az eddigi értesülések szerint a két autó közül az egyik egy elektromos hajtású hiperautó lehet, amelynek szénszálas karosszériáját a McLaren mérnökei tervezik, míg a BMW-től érkezhetnek az akkumulátorok, a villanymotorok és az elektromos autó szoftvere is. A két cég feltehetően közösen fejleszt egy új, kifejezetten elektromos autókhoz szánt platformot is, így nem zárható ki, hogy ez már az első közös modell alapját is adhatja majd.

Hirdetés

Ennél többet egyelőre egyik cég sem árult el a közös terveikről. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért akar összeállni a német prémium márka a kis példányszámban készülő, méregdrága sportautókat fejlesztő brit vállalkozással. A válasz pedig az, hogy a németeknek jelenleg nem szerepel a kínálatában olyan elektromos hiperautó, amilyet a konkurenciájuknak számító Mercedes-AMG, az Audi vagy a Porsche fejlesztene.

A McLaren lenyűgözött minket azzal, hogy újragondolták, hogyan kellene fejleszteni és építeni a modern sportautókat. Különösen tetszik nekünk, ahogy bizonyos kulcsfontosságú alkatrészeket hihetetlenül okosan és formabontó módon használnak fel

- írta egy neve elhallgatását kérő forrás a BMW központjából.

A McLaren és a BMW most újra együttműködésbe kezdett (Fotó: McLaren)
A McLaren és a BMW most újra együttműködésbe kezdett (Fotó: McLaren)

A McLaren és a BMW most újra együttműködésbe kezdett (Fotó: McLaren)

A pletykák szintjén egy második, közös fejlesztésként megvalósuló autóról is beszélnek, ami egy szintén nagy teljesítményű elektromos modell lehet, ami megjelenésében kevésbé az aszfaltszaggató performance autókat idézi, sokkal inkább egy magasabb építésű járművet. Azaz valószínűleg egy mostanában nagyon kelendő SUV-ról lehet szó, igaz ebben az esetben már kevésbé egyértelmű, hogy a BMW - amelynek akadnak SUV modelljei - pontosan hogyan működik majd közre a projektben.

Egy biztos: bár a brit céget vezető Mike Flewitt két éve még kerek perec kijelentette, hogy cége nem szeretne SUV-kat gyártani, idén június elején arról szóltak a hírek, hogy a McLaren mégis elektromos terepjárót fejleszthet, amivel várhatóan a Ferrari és a Lamborghini hasonló kategóriájú autóinak szeretnének konkurenciát állítani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)