Hirdetés

Sajátos videóval kampányol a rendőrség a büntetőfékezés ellen

|

Az üzenettel egyetértünk, a csomagolásával viszont akadnak problémáink.

Hirdetés

A büntetőfékezés műfaja az elmúlt években került be a köztudatba, néhány önjelölt suttyó miatt, aki úgy gondolja, hogy a közúton őt ért - vélt vagy valós - sérelmeket jó ötlet azzal megtorolni, ha a vétkes(nek gondolt) sofőr előtt váratlanul, a közlekedési helyzet által abszolút nem indokolt módon hirtelen állóra fékezi a saját autóját.

A büntetőfékezést a törvény bünteti (Fotó: Unsplash/Possessed Photography)

A büntetőfékezést a törvény bünteti (Fotó: Unsplash/Possessed Photography)

Mondani sem kell, hogy ez mennyire veszélyes gyakorlat, főleg, ha autópályán csinálják, hiszen ahogy a téli és a nyári gumik fékútját összehasonlító tesztünk során is elhangzott, akár fél másodpercnyi figyelmetlenség elég lehet a bajhoz, azaz az akár súlyos sérülést okozó ütközéshez is.

Szerencsére a büntetőfékezést épp az elmúlt évek videóra vett esetei nyomán napjainkra már szigorúan büntetik, ez azonban nem elég az aszfalt igazságosztói ellen. Éppen ezért, ahogy a Telex is nemrég beszámolt róla, az Országos Rendőr-főkapitányság - Országos Balesetmegelőzési Bizottság megbízásából a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság elkészítette az alább is látható rövidfilmet, amellyel úgy tűnik, egészen sajátos célcsoportra szeretnének hatni.

A film főszereplője ugyanis egy kivarrt, szétgyúrt arc, aki kijelenti, hogy ő nem hisz a büntetőfékezésben, majd a háta mögött álló, gigantikus amerikai pickupra mutatva annyit mond: "ez előtt fékezzél". Ezután, feltűnik a klipben egy amerikai konföderációs zászló is, amely egyébként a rabszolgatartó déli államok zászlója volt a polgárháború idején, és amely a mai napig erősen megosztja az amerikai társadalmat. Számunkra rejtély, hogy mit keres a magyar rendőrség videójában.

Ezután jön a fő üzenet, amely szerint

A büntetőfékezés súlyosan károsítja az ön és környezete egészségét, ráadásul a törvény bünteti…

Ez rendben is volna, elvégre tényleg szebb világban élnénk, ha a büntetőfékezés jelenségétől megszabadulhatnánk, utána viszont van még egy apróság, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.

A videó végén ugyanis a klip készítésében közreműködő szervezetek és cégek logói is feltűnnek - ezek között viszonylag szürreális módon szerepel egy Cipők mennyországa nevű vállalkozás is, amely nem túl meglepő módon cipőket árul, így nem annyira értjük, mit keres egy közlekedésbiztonsági kisfilmben. Azonban nem ez az, ami miatt felszaladt a szemöldökünk, hanem a logók alatt olvasható felirat, amely szerint

A forgatás során nem sérült meg sem állat, sem ember. A CO2 kibocsátásunk hatására egy kisebb őserdő sajnos elpusztult.

Ezt viszont már egyáltalán nem értjük. Vajon viccnek szánta a rendőrség az utolsó mondatot? Esetleg arra utalnak, hogy a videón is látható Dodge RAM 1500 típusú pickup finoman szólva sem környezetkímélő? Egy biztos, a rendőrség "Szolgálunk és védünk" szlogenjével mintha kevéssé lenne összeegyeztethető a környezetkárosítás.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)