Hirdetés

ChatGPT-t építettek ebbe az elektromos biciklibe

|

A fejlesztő cég szerint ez az első olyan kerékpár, amelynek saját elméje van.

Hirdetés

Az idei év eddigi legnépszerűbb technológiai fejlesztése kétségtelenül az OpenAI nevéhez köthető ChatGPT volt. A mesterséges intelligencia egyre fejlettebb módszerekkel képes elemezni és összeállítani teljesen valósághű szövegeket, a könyvektől kezdve a dalszövegeken át egészen a Windows operációs rendszer aktiváló kulcsaiig.

Arra azonban eddig nem volt példa, hogy a technológiát egy jármű fedélzetén is használhassuk. Az elsőség az Urtopia nevű kerékpártervező vállalkozásé, amely nemrég bemutatta az első olyan elektromos kerékpárját, amelynek felhasználóit a ChatGPT segíti a közlekedésben.

Az Urtopia Fusion nevű bicikli fedélzeti számítógépébe ugyanis integrálták a ChatGPT szolgáltatásait, így menet közben akár élő szóban is megkérdezhetjük a bringától, hogy merre kell tovább haladnunk. A navigációs funkció mellett azonban - a cég ígérete szerint - voltaképpen bármiről beszélgethetünk az OpenAI mesterséges intelligenciájával.

Hirdetés

Az Urtopia Fusion emellett olyan szoftverekkel is képes együttműködni, mint az Apple Health vagy a Strava, így az egészségtudatos bringások mindig naprakészek lehetnek saját teljesítményükkel és a legdolgozott kalóriákkal kapcsolatban. A ChatGPT itt is besegít egy kicsit: a mozgásunkkal kapcsolatos adatok alapján segít finomhangolni az elektromos bicikli beállításait, ezzel optimalizálva a hatékonyságot.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a mesterséges intelligenciával turbózott elektromos kerékpár mennyibe fog kerülni, de valószínűleg nem lesz olcsó: az Urtopia jóval egyszerűbb felépítésű Chord típusú bringája májusban jelent meg, amelyért ChatGPT nélkül is elkérnek 2300 eurót, azaz csaknem 862 ezer forintot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)