Hirdetés

Motoros szánná alakítható ez az elektromos robogó

|

Nem csoda, egy kanadai cég gyártja.

Hirdetés

Az elektromos motorok és robogók egyre népszerűbbek, eddig azonban nem túl sok izgalmas újdonságot hoztak, leszámítva talán a svéd CAKE gépeit, amelyek gyártása során kínosan ügyelnek a környezeti terhelés minimumra csökkentésére.

A kanadai Daymak azonban most bemutatott egy valódi különlegességet - írja az Electrek. A lap információi szerint a 2001-ben alapított vállalkozás kezdetben gyerekeknek szánt elektromos kismotorokat tervezett, de viszonylag hamar beszálltak az elektromos biciklik fejlesztésébe is - sőt, 2011-ben világelsőként dobták piacra Shadow Ebike nevű járművüket, amelynek különlegessége, hogy az elektromos rásegítésről vezeték nélküli technológia gondoskodik.

A Daymak Combat csak terepen használható elektromos motorként (Fotó: Daymak)
A Daymak Combat csak terepen használható elektromos motorként (Fotó: Daymak)

Ez az újító szellem érhető tetten a Daymak által a héten bemutatott Daymak Combat elektromos motorban. A kétségtelenül meghökkentő kinézetű, kicsi de vastag abroncsokon guruló motort ugyanis néhány ügyes kiegészítő alkalmazásával motoros szánná lehet alakítani, ami nem rossz kombináció a kőkemény kanadai telek fényében.

Hirdetés

A Daymak Combat lelke egy 5000 wattos villanymotor, amely szűk 19 lóerőre képes. Kisméretű, 4,8 kilowattórás akkumulátora egy töltéssel 80 kilométeres hatótávra képes, maximális sebessége pedig 70 km/h. Ez talán csekélynek tűnhet, azonban a járművet kifejezetten terepen történő használatra szánják - olyannyira, hogy a cég jelenleg nem is tervezi, hogy közúti használatra alkalmassá tennék - egy göröngyös földúton pedig mindjárt nem tűnik olyan lassúnak az a 70. Ráadásul ez a szegmens dinamikusan fejlődik, a Volcon nevű gyártó még tavaly tavasszal mutatta be Grunt fantázianevű modelljét, amelyet kifejezetten durva terepre szántak, sőt, még akár egy folyón is át lehet kelni vele.

Átalakulás közben (Fotó: Daymak)
Átalakulás közben (Fotó: Daymak)

A Daymak Combat elektromos motort kimerítően teszteltük az elmúlt 3 év során a kanadai vadonban. A tesztelő maga a tervező, Steven Foster volt, a motorról pedig elmondható, hogy csaknem mindenfajta terepen és emelkedőn elboldogul. Egész évben használható, akár hóban, akár a sárban

- mondta Aldo Baiocchi, a Daymak alapítója.

Teljes értékű motoros szánként is használható (Fotó: Daymak)
Teljes értékű motoros szánként is használható (Fotó: Daymak)

A motoros szán-elektromos robogó öszvér nem lesz olcsó: 13 995 dollárba - bő 5,5 millió forint - kerül a limitált szériás Founders Edition, amelyből mindössze száz pldány készül, az úgynevezett Deluxe Edition-ért pedig valamivel többet, 14 999 dollárt kérnek majd. Az első példányokat 2023 júliusában szállítják majd a vásárlókhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)