Hirdetés

Kalifornia legalizálta a digitális rendszámokat

|

Az amerikai államban 2018-ban már tesztelték az elektronikus rendszámok használatát.

Hirdetés

Fontos változás jön az kaliforniai autósok életében, ugyanis az állam kormányzója, Gavin Newsom szeptember végén aláírta az AB 984 sorszámú törvényjavaslatot, amely engedélyezi az e-tintát használó digitális rendszámok használatát, a hagyományos fémlapok helyett - írja az Ars Technica.

A törvény körülírja az alternatív eszköznek nevezett digitális rendszámok használatát is. Eszerint, ha meghibásodik a digitális kijelző, ez egy olyan szabályszegés, amelyet könnyen ki lehe tjavítani. A szabályozás ilyen esetekre a tulajdonos "gyakori értesítését" írja elő, hogy időben gondoskodhasson a sérült rendszá cseréjéről. A rendszámokat természetesen bűncselekmény lesz hamisítani vagy módosítani, illetve hackelni.

Kaliforniában 2018 óta tesztelték a digitális rendszámtáblákat (Fotó: Unsplash/Tim Mossholder)
Kaliforniában 2018 óta tesztelték a digitális rendszámtáblákat (Fotó: Unsplash/Tim Mossholder)

Egyelőre egyetlen cég, a Reviver kapott engedélyt a digitális rendszámtáblák gyártására. Az általuk fejlesztett RPlate egy, az e-könyvolvasókra hasonlító monokróm e-ink kijelző, amelyet egy az üvegnél hatszor erősebb átlátszó borítással láttak el. A digitális rendszámokat Bluetooth és LTE (azaz 4G) csatlakozással is ellátták, az energiaellátásról egy öt évig működőképes akkumulátor gondoskodik.

Alaphelyzetben az RPlate a jármű rendszámát jeleníti meg, azonban egy okostelefonos applikáció segítségével megváltoztatható a tartalma: képes jelezni például, ha az autót ellopták és körözik, de akár az eltűnt személyekkel (főleg gyerekekkel) kapcsolatos, közérdekű, úgynevezett amber alert riasztásokat is közvetítheti a külvilág számára.

Hirdetés

Az újdonság előfizetéses modellben vehető igénybe: a Reviver havonta 19,95 dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon 8560 forintot kér a digitális rendszámtábláért - ez esetben minimum 48 hónapra kell előfizetni, vagy választható éves előfizetési díj is (215,4 dollár, azaz kb 92,5 ezer forint), négy éves előfizetéssel.

Az RPlate digitális rendszámtábla képes jelezni, ha egy autót köröznek (Fotó: Reviver)
Az RPlate digitális rendszámtábla képes jelezni, ha egy autót köröznek (Fotó: Reviver)

Flottás, illetve vállalati ügyfeleknek elérhető egy olyan változat is, amiben nincs Bluetooth és amelynek nincs saját akkumulátora - az autó áramforrására kell rákötni - cserébe jár hozzá háttérvilágítás és GPS-követés is. Ez havi 24,95 dollárba vagy évi 275,4 dollárba kerül.

A GPS-követés felvet adatvédelmi aggályokat is, azonban a törvény világosan fogalmaz: a rendszámtáblákat tilos egy cég alkalmazottainak a követésére használni. Igaz, erre a kaliforniai cégek más eszközökkel kapnak lehetőséget, de kizárólag csak munkaidő alatt és az adott alkalmazott teljesítményének az ellenőrzésére.

Egyelőre kérdéses, hogy a viszonylag magas költségek és a végfelhasználó számára szinte semmilyen előnnyel nem járót nem jelentő fejlesztés láttán hányan szavaznak majd a digitális rendszámtáblára, különösen, hogy a nyugati parti állam nemrég azt is engedélyezte, hogy a rendszámot a reklámfóliákhoz hasonlóan egyszerűen felragasszák az autók fényezésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)