Hirdetés

Fel sem tudnánk ülni Shaquille O'Neal elektromos bringájára

|

Egy amerikai cég kimondottan a magas embereknek gyártja megdöbbentő méretű elektromos kerékpárjait.

Hirdetés

A legtöbb elektromos kerékpárt fejlesztő cég különböző méretű vázakat kínál a vásárlóinak, azonban a különösen alacsony vagy magas emberek számára ez nem mindig jelent megoldást. Az átlagosnál magasabbak táborából is kimagaslik az NBA egykori szupersztárja, a 216 centi magas, 147 kilós Shaquille O'Neal, aki 2011-ig játszott az amerikai profi ligában, ez idő alatt négy bajnoki címet begyűjtve.

Shaq-ről több videó is található az interneten, amely nem is annyira a magasságát, mint inkább a nagyságát érzékelteti. Itt van például ez az összeállítás, amelyen hétköznapi tárgyakkal a kezében látható.

A képek láttán pedig egyből érthetővé válik az is, hogy a nagy embernek miért van szüksége az átlagosnál jóval nagyobb bringára, ha kerékpározni támad kedve. Ebben a DirtySixer nevű cégre számíthat, amelynek alapítója David Folch maga is csaknem két méter magas - az alábbi képen látható (balra).

A cég gyárt ugyan átlagos méretű kerékpárokat is, azonban az Electrek szúrta ki, hogy nemrég piacra dobtak első, kifejezetten az óriásoknak gyártott elektromos biciklijüket. Az eDirtySixer különlegessége a 36-os kerékméret: összehasonlításként, az átlagos bringák kerekének átmérője 26 hüvelyk, azaz bő 66 centiméter, míg 170 centis magasság felett már a 28-as méretet szokták javasolni, az ekkora kerekek átmérője 71,12 centiméter. Ezzel összehasonlítva a 36 hüvelyk már közel 92 centiméteres kerékátmérőt jelent. Shaq nagy rajongója a cég hagyományos kerékpárjainak is, még az American Express egyik reklámjában is feltűnt vele, a humorista Wanda Sykesszal együtt.

A DirtySixer 36-os vázra épült egyik biciklije egy Mini mellett (Fotó: DirtySixer)
A DirtySixer 36-os vázra épült egyik biciklije egy Mini mellett (Fotó: DirtySixer)

A DirtySixer 36-os kerekű biciklije egy Mini mellett (Fotó: DirtySixer)

Bár egyelőre csak prototípusként létezik, az eDirtySixer-hez a Shimano gyártja majd a villanymotort, amelyet egy 500 wattórás, kivehető akkumulátor  táplál energiával. Mivel jelentős tömeget kell majd megmozgatnia, a gyártás során egy különleges megoldást is alkalmaztak: biciklilánc helyett egy szénszálas anyaggal megerősített szíj mozgatja a hátsó kereket, amely csendesebb, tisztább üzemet tesz lehetővé, de a karbantartása is egyszerűbb. Mindehhez egy Rohloff XXL 14 sebességes váltó is jár.

Hirdetés

Az elektromos bicikli 32 kilométeres óránkénti sebességre képes, pedálos meghajtással, az elektromos motor hatótávja pedig nagyjából 96 kilométerre elegendő. A lassításról a kerékpárokhoz elérhető legnagyobb, 203 milliméteres tárcsafékek gondoskodnak. A váz egyébként a bringa méreteihez képest meglepően könnyű, "csak" 27 kilogramm. A hegyikerékpár-változat ennél két kilóval nehezebb.

Kilóg a sorból a hagyományos méretű biciklik között (Fotó: DirtySixer)
Kilóg a sorból a hagyományos méretű biciklik között (Fotó: DirtySixer)

A végső változat jövőre készülhet el, az ára pedig a méretének megfelelően hatalmas: 8000 dollárt, azaz szűk 2,7 millió forintot kell majd érte fizetni. Ez persze nem lesz probléma Shaq-nek, de az olyan NBA-sztároknak sem, mint a korábban elektromos Hummert is reklámozó LeBron James, vagy Kevin Durant.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)