Hirdetés

Bár látszólag a csapból is elektromos autó folyik, de a valóság egy picit másképp fest

|

Még sok időre lesz szükség a technológia tényleges elterjedéséhez.

Hirdetés

Már nem csak az autós szaklapok vannak tele az elektromos autókról szóló hírekkel, a mainstream médiában ugyanúgy feltűnnek a legújabb modellek és technológiák, azonban a villanyhajtású gépek piaci részesedése, ha nem is elenyésző, de meglehetősen csekély - írja az InsideEVs. 

Bár az elektromos autók már a XX. század elején, sőt, a XIX. század végén is feltűntek, a tömeges gyártásra és használatra alkalmas modellek még csak szűk másfél évtizede léteznek. Emlékeztetőül, az első Tesla Roadster 2008-ban jelent meg, azt pedig még nehezen lehet tömegmodellnek nevezni. Az első generációs Nissan Leaf-et már annál inkább, a japán márka elektromos autóját azonban 2010-ben mutatták be.

Európa komoly elmaradásban van, így nehéz lesz teljesíteni a 2035-ös vállalást (Fotó: wa.gov)
Európa komoly elmaradásban van, így nehéz lesz teljesíteni a 2035-ös vállalást (Fotó: wa.gov)

A Motor1 szerkesztői nemrég matekoztak egy kicsit és kiszámolták, hogy 2022-ben hogyan alakultak az autógyártók eladásai. A tavaly évben körülbelül 71,3 millió autót értékesítettek világszerte (ebbe néhány kisebb európai és kínai gyártót nem számoltak bele), azonban ennek a mennyiségnek mindössze 8,8 százaléka volt tisztán elektromos hajtású.

Hirdetés

A trend azért így is látszik, egy 2021 végén ugyanis alacsonyabb volt az elektromos autók piaci részesedése, azonban egyrészt ez még mindig meglehetősen alacsony szám, másrészt óriási szakadékok mutatkoznak a kínai, európai, amerikai, illetve japán és koreai gyártók statisztikáiban.

Kína jelenleg világelső ezen a területen: 2022-ben a 10 legkeresettebb kínai márka modelljeiből összesen 2,83 millió autó kelt el, ami a globális értékesítés 23 százalékát teszi ki. Ehhez képest az amerikai gyártók 13,1 százalékon állnak, ebből a Tesla egyedül elvisz 87 százalékot, a maradékon főleg a General Motors és a Ford osztozik: ez a két cég együttesen a globális eladások 1,9 százalékát fedik le.

Az amerikai számok alakulásában fontos tényező, hogy a Stellantis csoport márkáit - amelyek között olyan amerikai márkák szerepelnek, mint a Chrysler, a Dodge és a Jeep - egységesen Európához számolták a felmérésben. Az öreg kontinensen tavaly 20,8 millió elektromos autó kelt el, ezekből azonban csupán 1,39 százalék volt elektromos, ami a globális eladásoknak csupán 6,7 százalékát teszi ki. Ezt a részesedést elnézve nehéz lesz tartani az EU által megszabott 2035-ös dátumot, amikortól fogva már csak új elektromos autókat lehet értékesíteni Európában. Ez azonban még mindig jobb, mint Japán, Korea és India helyzete.

Japánban ugyanis 18,9 millió autót adtak el tavaly, ebből azonban csak 168 ezer volt tisztán elektromos hajtású, ráadásul ez csupán a japán autógyártók forgalmának 0,9 százalékát teszi ki.

Ahhoz, hogy jelentősen felpörögjön az elektromos autók értékesítésre, komoly befektetésekre, az infrastuktúra fejlesztésére és kormányzati támogatásokra is szükség lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)