Hirdetés

Tovább csökken az elektromos autók karbonlábnyoma

|

Kiszámolták, mekkora a különbség a villanyhajtású és a belső égésű motoros autók között.

Hirdetés

Még idén februárban írtunk arról a kutatásról, ami komoly vitát döntött el az elektromos autók rajongói és azok ellenzői között. Az amerikai Yale egyetem publikációjáról van szó, amelyben összevetették az elektromos autók (EV-k) és a belső égésű motorral (Internal Combustion Engine - ICE) szerelt autók gyártása és életciklusa során keletkező emissziókat.

A kutatás eredménye egyértelmű volt: az EV-k gyártása, még az akkumulátorok alapanyagának kitermelésével együtt sem szennyezi annyira a környezetet, mint az ICE-autóké.

Az elektromos autók gyártása és használata sem terheli annyira a környezetet, mint a benzines vagy dízel modelleké (Fotó: Ford)
Az elektromos autók gyártása és használata sem terheli annyira a környezetet, mint a benzines vagy dízel modelleké (Fotó: Ford)

Most a University of Michigan fenntartható rendszerekkel foglalkozó kutatóintézetének munkatársai vizsgálódtak, a Ford felkérésére - írja az InsideEVs. A vizsgálat során összehasonlították a "hagyományos" és az elektromos autók emisszióját. Ezúttal is egyértelmű eredmény született:

kiderült, hogy az elektromos autók emissziója átlagosan 35-37 százalékkal kevesebb, mint a belső égésű motoros modelleké.

A fenti összehasonlítás a szedánok és SUV-k tekintetében helytálló, azonban a kutatók külön megvizsgálták az elektromos pickupok környezeti terhelését, a gyártástól az akkumulátorok újrahasznosításáig: eszerint a villanyhajtású modellek 34 százalékkal kevsébé terhelik a környezetet, mint a benzines vagy dízel változatok.

Hirdetés

A kutatás arra is rámutatott, hogy az elektromos autók karbonlábnyoma az előttünk álló években csökkenni fog. A kulcs az energetikai átállásban rejlik: most még a világon sok helyen szénerőművekkel termelik az áramot - az Egyesült Államokban különösen sok helyen, de Európában is találkozni még hasonló létesítményekkel - azonban, ahogy ezeket bezárják és a helyüket korszerűbb, megújuló energiaforrások veszik át, mint a nap-, és a szélenergia, vagy a geotermikus és vízenergia, az autók teljes életciklusára vetített emisszió csökkenésnek indul majd.

A jövőben az akkumulátoros elektromos járművek emissziója biztosan csökkenni fog, ahogy a megújuló energiaforrások kiváltják a szélerőműveket. A kutatásunk üzenet az, hogy fel kell gyorsítani az ilyen járművekre való átállást

- hangsúlyozta Greg Keoleian, a University of Michigan Megújuló Rendszerek Központjának igazgatója.

Egy másik kutatás, amelyet az Eindhoven Egyetem energiaátállással kapcsolatos kutatásokat végző tanszéke végzett, arra mutatott rá, hogy az elektromos autók akkumulátorai jóval tovább bírják a használatot, mint ahogy arra előzetesen számítottak. A Nissan adatai szerint az akkumulátorok akár túl is élhetik magának az autónak az életciklusát, amit megerősítettek a holland egyetem szakértői is. 

Auke Hoekstra, a tanszék igazgatója még 2020-ban publikált egy kutatási anyagot, amely szerint az elektromos autók akkumulátorai akár többmint félmillió kilométer megtételére is alkalmasak - miközben a benzinről és a gázolajról kiderült, hogy jóval nagyobb a környezeti terhelésük, mint gondoltuk.

A Ford által finanszírozott kutatás eredményei 100 százalékban helytállóak. Minden kutatás egyetért abban, hogy az elektromos autók a gyártás és a használat során keletkező emissziók 50-70 százalékától megkímélik a világot, míg az akkumulátorok gyártásának emisszióját 1-2 éven belül már ellensúlyozni tudják. Minél többet vezet valaki, annál gyorsabb ez a "megtérülés"

- tette hozzá Hoekstra.

Keoleian arra is rámutatott, hogy egyetlen olyan ország sincs a világon, ahol az elektromos autók jobban szennyeznék a környezetet, mint az ICE-modellek, előbbiek pedig csak tisztábbak leznek, ahogy idővel egyre több megújuló, zöld energia kapcsolódik be a termelésbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)