Hirdetés

Elektromos bringákkal tér vissza a 38 éve bezárt német motorgyár

|

A cég termékeit főleg a második világháborús filmekből ismerheti a világ.

Hirdetés

A német Zündapp motorgyár 1917-ben alakult, KS 750 jelzésű oldalkocsis motorjával pedig a második világháború idején szerzett kétes hírnevet. A háborús filmekben azóta is kötelező elemnek számít ez a motor, sőt, nem is kell nettó háborús filmet keresgélnünk, az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című kalandfilmben is szerepel egy hasonló, az alábbi videón 3.24 után.

A Zündapp a világháborút követően azért még egy darabig működött, 1984-ben húzták le végleg a rolót. A RideApart azonban nemrég kiszúrta, hogy a márka az elektromos kerékpárok piacára tért vissza nemrég. Több modelljük is van, a zászlóshajónak a Zündapp Z801 elektromos hegyikerékpár számít.

Hirdetés

A bringát különféle online áruházak kínálatában lehet megtalálni, az árak azonban elég széles skálán mozognak: a legtöbb helyen 2099 eurót kérnek érte, ami átszámítva bő 773 ezer forintot jelent. Ez soknak számít, igaz, az e-bringák piacán elég nagy a szórás, körülbelül kétszázezer forinttól indul, de bőven akadnak többmilliós példányok is. A Zündapp azonban a Lidl áruházláncon keresztül is forgalmazza az elektromos bringáit, így érdemes lehet ezzel is próbálkozni, különösen, hogy náluk már 899 euróért, azaz bő 331 ezer forintért be lehet szerezni ugyanazt a modellt.

A Zündapp Z801 125 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel (Fotó: Zündapp)
A Zündapp Z801 125 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel (Fotó: Zündapp)

A Zündapp Z801 125 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel (Fotó: Zündapp)

A Z801 lelke egy 250 wattos motor, amelyhez egy 480 wattórás lítium-ion akkumulátor tartozik. Ez körülbelül 125 kilométeres hatótávot tesz lehetővé, a teljes töltése pedig nagyjából öt órát vesz igénybe. A 28 hüvelykes kerekeken gördülő e-bringához a Shimano, a Prowheel és a Neco gyártja az alkatrészeket. A kormányra digitális kijelző is került, amelyen keresztül állítható az elektromos rásegítés mértéke, emellett az összes többi információ (sebesség, töltöttségi szint, stb.) is leolvasható róla.

Mivel a Zündapp a mai napig gyárt motorkerékpárokat és robogókat is, könnyen lehet, hogy hamarosan ebben a kategóriában is kínálnak majd elektromos modelleket az érdeklődőknek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)