Hirdetés

5 perc alatt tölthető elektromos busz-villamos hibrid áll üzembe Londonban

|

A különleges járművek jövő évtől kezdik szállítani az utasokat a brit fővárosban.

Hirdetés

A brit főváros közlekedési vállalata, a Transport for London (TfL) bemutatta legújabb járműveit, azt a 20 darab elektromos busz-villamos hibridet, amelyek jövő évtől szállítják majd az utasokat a Crystal Palace és Orpington között - írja az Electrek.

A járműveket a spanyol Irizar gyartotta, az ieTram márkanevű járművek különlegessége, hogy a buszok rugalmasságát kombinálja a villamosok könnyű és kényelmes használhatóságával, illetve a belső tér, szintén a kötöttpályás járművekre jellemző kialakításával.

A busz-villamos hibrid legfőbb erőssége, hogy 5 perc töltés után menetkész (Fotó: Irizar)
A busz-villamos hibrid legfőbb erőssége, hogy 5 perc töltés után menetkész (Fotó: Irizar)

A bő 12 méter hosszú buszok városi környezetben körülbelül 250 kilométeres hatótávval üzemelnek, ami nagyjából 17 órányi üzemidőt jelent, mivel a fékezések során a rendszer képes visszatermelni a mozgási energiát az akkumulátorba.

Hirdetés

A töltést egy különleges, "fordított áramszedőnek" nevezett rendszerrel oldják meg, amelyeket már most is használják a londoni buszflotta elektromos járműveinek töltésére. Az Irizar buszait naponta kétszer kell tölteni, a folyamat azonban nem tart tovább 5 percnél, azaz a járművek összesen 10 percet parkolnak a töltőknél. Ez a jelenleg ismert leggyorsabb elektromos töltést jelenit, gyorsabbat, mint amire a horvát hiperautó, a kétmillió dollárba kerülő Rimac Nevera képes.

A fordított áramszedőnek nevezett töltőkkel már most is töltik a londoni elektromos buszokat (Fotó: TfL)
A fordított áramszedőnek nevezett töltőkkel már most is töltik a londoni elektromos buszokat (Fotó: TfL)

Az ieTram buszok utasait különleges kényelem várja: USB-töltőkön keresztül tölthetik a telefonjukat és használhatják a jármű wifi-kapcsolatát. A vak és gyengénlátók számára a különböző gombokat Braille-írással is ellátták, de került bele poggyásztartó polc is. A járművek érkezéséről Sadiq Khan, London polgármestere is beszámolt a Twitter-oldalán.

A london közlekedési vállalat 2034-re szeretné elérni, hogy buszflottája teljes egészében elektromos legyen, azonban, ha sikerül befektetőket találniuk, a villanyosítás akár a mostani évtized végére is befejeződhet.

Korábban itt írtunk róla, hogy miért van korszerűbb tömegközlekedésre szüksége a világ nagyvárosainak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)