Hirdetés

Ötmilliárd dollárt költ az USA az elektromos iskolai buszokra

|

Az Egyesült Államok 2050-re szeretné elérni a teljes karbonsemlegességet.

Hirdetés

A sárga iskolabuszok olyan amerikai jellegzetességek, mint a juharszirupos palacsinta vagy a hatalmas, benzintemető autók. Ez utóbbi jelentős környezeti terhelést jelent, különösen a haszongépjárművek szegmensében, így nem csoda, hogy az amerikai környezetvédelmi hivatal, az EPA ambiciózus terveket dédelget a helyzet megváltozatása érdekében.

Az InsideEVs figyelt fel rá, hogy a szervezet legújabb, ötmilliárd dolláros projektjének keretében szeretné elektromos buszokra cserélni az USA iskolabuszait. A Clean School Bus Rebate Program célkitűzése tisztán elektromos hajtású buszok beszerzése, de támogatást nyújtanak más jellegű, a környezetet a dízelmotoroknál kevésbé terhelő technológiájú, például sűrített földgázzal (CNG) hajtott buszok beszerzésére is.

A BYD buszgyártó elektromos iskolai buszának látványterve (Fotó: BYD)
A BYD buszgyártó elektromos iskolai buszának látványterve (Fotó: BYD)

A BYD buszgyártó elektromos iskolai buszának látványterve (Fotó: BYD)

Joe Biden harca a klímaváltozással

A 46. amerikai elnök programjának egyik oszlopa a klímaváltozás elleni küzdelem, ennek egyik eleme a nemrég bejelentett iskolabusz-projekt. A célkitűzések szerint ezzel együtt 2050-re szeretnék teljesen karbonsemlegessé tenni az Egyesült Államokat.

Hirdetés

Ezekkel a támogatási lehetőségekkel szeretnénk lecserélni az elöregedett, jelentősen szennyező buszokat, ami az ezeket igénybe vevő 25 millió amerikai gyerek számára jelentene tisztább, egészégesebb levegőt, különösen a hátrányosabb helyzetű közösségekben

- mutatott rá Michael S. Regan, az EPA igazgatója.

Az EPA programjának első, félmilliárd dolláros csomagja idén nyáron válik elérhetővé. Ebből 250 millió dollár kizárólag az elektromos buszok beszerzésére lehet fordítani, míg a másik feléből a már említett, alternatív hajtású buszok vásárlását támogatják majd. A pályázati pénzeket a járművek mellett a kiszolgáló infrastuktúra, azaz főleg töltőoszlopok telepítésére lehet költeni.

A program öt éven keresztül zajlik majd, azaz az amerikai iskolakerületek 2026-ig pályázhatnak a környezetbarát beszerzésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)