Hirdetés

Elektromos taktikai járműveket fejleszt az amerikai hadsereg

|

Az amerikai védelmi minisztérium klímastratégiát dolgozott ki a katonaság számára.

Hirdetés

Még tavaly írtunk a Pentagon különleges fejlesztéseit végző DARPA elektromos katonai motorjáról, amelyekkel a különleges egységek közelíthetik meg a célpontjaikat, anélkül, hogy a motorzúgás már kilométerekről elárulná őket. Mostanra pedig az amerikai hadsereg döntéshozói eljutottak odáig, hogy a hétköznapi használatú katonai járműveket is elektromos hajtásúra szeretnék cserélni - írja az Electrek.

A lap információi szerint az amerikai védelmi minisztérium (Department of Defense - DoD) nemrég a General Motors egyik üzletágaként működő GM Defense-t kérte fel egy olyan akkumulátorcsomag kifejlesztésére, amelyeket teljesen elektromos hajtású katonai járművekben használnának.

Az amerikai hadsereg a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is meg akarja védeni az országot (Fotó: GM Defense)
Az amerikai hadsereg a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is meg akarja védeni az országot (Fotó: GM Defense)

A lépésnek több indoka is van, ebből az első és legfontosabb a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadás, amire részben az energiafüggetlenség, részben a klímaváltozás hatásaként jelentkező szélsőséges időjárási jelenségek miatt is szükség van. Utóbbi közvetlenül érinti a DoD alá tartozó szervezetek - többek között a szárazföldi haderők (US Army), a haditengerészet (US Navy), a tengerészgyalogság (US Marine Corps) és az amerikai légierő (US Air Force) működését. A Pentagon egyik feladata a nemzetbiztonság fenntartása, ami magában foglalja a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklését.

Hirdetés

Chuck Hagel, az Obama-kabinet egykori védelmi minisztere rámutatott, hogy a klímaváltozás képes megsokszorozni a különféle kockázatokat, amelyekkel a világnak szembe kell néznie. Ilyen például a különféle fertőző betegségek terjedése, az Egyesült Államok területén komoly pusztítást végző hurrikánok előfordulása, de a tengerszint katonai bázisokat közvetlenül is fenyegető emelkedése vagy az extrém esőzések miatt kialakuló árvizek. Utóbbira legutóbb 2019-ben volt példa, amikor a Missouri folyó szabályosan elnyelte a nebraskai Offutt Légibázis területének harmadát - a helyreállítás költségei elérték a félmilliárd dollárt. Nem véletlen, hogy a Pentagon nemrég közzétette Climate Adatpataion Progress Report című jelentését, amelyben a klímaváltozást egyenesen nemzetbiztonsági kérdésnek nevezik.

A mostani lépéssel a védelmi minisztérium jelezte, hogy eljutottak arra a pontra, amikor a hadsereg által használt járművek esetén is életképesnek látják az elektromos hajtás bevezetését. A Pentagon fejlett technológiák bevezetését vizsgáló részlege, a Defense Inovation Unit (DIU) ezért tesztelni és elemezni kezdte a General Motors Ultium platformjára épülő elektromos katonai járművek hatékonyságát. Ezen alapul a többek között az NBA-sztár LeBron James által is reklámozott elektromos Hummer EV is, amelyből a General Motors már le is gyártott egy katonai változatot az amerikai hadsereg számára.

A fejlesztés következő fázisa egy olyan, katonai használatra fejlesztet akkumulátor kifejlesztése lesz, amely a hadsereg céljainak megfelelő motorerőt és hatótávot képes biztosítani, amely felülmúlja a GM korábbi járműveinek hasonló képességeit. Az Ultium platform egyébként modulárisan bővíthető, emellett az 50 és 200 kilowattóra közötti töltést is támogatja. Arról egyelőre nincs információ, hogy mikor állhatnak szolgálatba az elős elektromos katonai járművek az amerikai hadseregben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)