Hirdetés

Újra megjelenhetnek az utcákon a 70-es és 80-as évek legendás motorjai

|

Egy német startup támasztja fel a retro kétkerekűeket.

Hirdetés

Aki Magyaroszágon nőtt fel, annak nem ismeretlen a Simson motorok látványa. Beszélhetünk a Simson Schwalbe típusról, de akár a Simson S50 modellcsaládról is, mindkettőből rengeteg közlekedett az ország útjain, sőt, még ma is lehet látni itt-ott egy két működőképes példányt.

Az elektromos autók és motorok megjelenésével nem kérdés, hogy merre tart a világ, azonban akadnak olyanok, akik semmi pénzért nem szeretnének megválni régi, szeretett járműveiktől. Számukra ma már több cég is kínál olyan szolgáltatást, amelynek keretében - jellemzően jó sok pénzért - elektromos hajtásúra alakítják át a veterán gépeket.

A Simson Schwalbe motorokból még ma is több ezer fut Európa útjain (Fotó: Unsplash/Markus Spiske)
A Simson Schwalbe motorokból még ma is több ezer fut Európa útjain (Fotó: Unsplash/Markus Spiske)

Főleg az autók átalakítása pörög, most azonban egy kis német cég arra vállalkozott, hogy az ikonikus Simson motorokból varázsoljanak villanyhajtású járgányokat - írja a RideApart. A Second Ride nevű startup alapítói, Carlo Schmid és Sebastian Marten közösségi adománygyűjtés segítségével mindössze néhány óra alatt szedte össze a vállalkozás beindításához szükséges nyolcvanezer eurót.

Hirdetés

Az SR23 nevű átalakító készlet szinte tökéletesen illeszkedik a Simsonok kétütemű motorjának a helyére, így az átalakítást követően a sasszemű szemlélő fogja csupán észrevenni, hogy elektromos motorral van dolga. Maga a művelet egyébként akár 30 perc alatt befejezhető, de persze, mivel átlagosan 30 éves gépekről van szó, előfordulhat, hogy ennél hosszabb ideig kell bütykölni a motorokat. Ennek ellenére még rossz esetben is pár óráig vagy legfeljebb egy napig tart a "műtét".

A kis elektromos motor 5,4 lóerős csúcsteljesítményre képes, ehhez egy 1,9 kilowattórás LG márkájú akkumulátor csatlakozik, amely egy töltéssel 50 kilométeres hatótávot tesz lehetővé. Maga az akkumulátor egyébként az ülés alá kerül egy szigetelt tokban.

Egy Simson S50 az átalakítás után (Fotó: Second Ride)
Egy Simson S50 az átalakítás után (Fotó: Second Ride)

A cég most azt tervezi, hogy év végéig legalább 30 átalakító szettet fog legyártani, azonban már most több mint 100 előrendelés futott be hozzájuk, jelezve, hogy mennyien ragaszkodnak a régi kedvenc motorjukhoz. Ez azonban nem lesz olcsó móka, egy készletért ugyanis 2990 eurót, azaz több mint 1,2 millió forintot kérnek, ráadásul 190 eurós, azaz szűk nyolcvanezer forintos foglalási díjat is ki kell fizetni - cikkünk írásának pillanatában egyébként egy jó állapotú Simson motorért körülbelül 250-300 ezer forintot kérnek. A cég két éves garanciát vállal a beépített villanymotorokra és akkumulátorokra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)