Hirdetés

Gépi látás buktatja le a szabálytalanul leparkolt rollereket

|

A módszer a helytelenül közlekedők ellen is bevethető lehet.

Hirdetés

Ahogy a héten korábban írtuk, Budapest vezetése úgy döntött, büntetni fogják a szabálytalanul leparkolt, applikáción keresztül bérelhető elektromos rollereket. A kétkerekű e-mobilitási eszközök megjelenése több nagyvárosban okozott bosszúságot a városvezetőknek és a közlekedőknek egyaránt.

Mivel a bérrollerek megjelenése új helyzetet eredményezett, a szabályozás sokszor csak késve követte a járművek megjelenését, de arra is akad példa, hogy két ország teljesen eltérő módon szabályozza a rollerek használatát - míg Magyarországon - szabályosan - az úttesten kellene közlekednie a rollereknek, Franciaországban például ezt szigorúan büntetik, míg Norvégiában szintén az úttesten vagy a kerékpársávban kell használni.

Az elektromos rollerekre egyelőre nincs egységes szabályozás (Fotó: Unsplash/Okai Vehicles)
Az elektromos rollerekre egyelőre nincs egységes szabályozás (Fotó: Unsplash/Okai Vehicles)

Az elektromos rollerekre egyelőre nincs egységes szabályozás (Fotó: Unsplash/Okai Vehicles)

Az Oslóban működő Voi rolleres cég pedig a legmodernebb technológiát hívja segítségül, hogy rajta tartsa a szemét a felhasználóin - írja a Smart Cities World. A vállalat a Drover AI-jal lépett együttmködésre, hogy utóbbi cég gépi látási (computer vision) megoldásait integrálja a rollereibe.

Hirdetés

A Drover PathPilot AI nevű szoftvere ugyanis pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé a hagyományos GPS-alapú technológiáknál, amelyek különösen a sűrűn beépített belvárosi területeken nem mindig teljesítenek megbízhatóan. A PathPilot AI megerősíti a Voi által használt geofencing funkciót is, amely kivédi, hogy a felhasználók elhagyják a számukra kijelölt területet, illetve akár közbe is tud avatkozni, ha egy rollerező átlépné a megengedett maximális sebességet.

A szoftver alkalmazásával a Voi pontosabb képet kap majd róla, hogyan használják a rollereit az emberek, ami segíthet a szolgáltatás optimalizálásában is. Ez azt jelenti, hogy a frekventált városrészeken tervezhetőbbé válik az elérhető rollerek kihelyezése, de arról is kapnak információt, hogyan és hol parkolják le a rollereket a felhasználók.

A digitális fejlesztés mellett a Voi nemrég a rollereit is újragondolta: az új, Voiager 5 típusú rollereken már van külön telefontartó, ha valaki a navigációt szeretné követni, de ergonomikusabb lett a kormány is, hogy a kisebb kezűek is biztonságosan foghassák.

Az elektromos rollerek elképesztően népszerűek a norvég fővárosban: 2021 nyarán például a lakosság 70 százaléka (!) letöltötte a Voi applikációját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)