Hirdetés

A delfinnél is gyorsabb ez az elektromos tengeralattjáró

|

A háromüléses víz alatti géphez jövőre juthatnak hozzá a szupergazdag vásárlók.

Hirdetés

Nemrég mutattuk be a holland U-Boat Worx luxuskivitelű minitengeralattjáróját, ami úgy néz ki, hogy James Bond is megirigyelné. A cég pedig a minap leleplezte legújabb fejlesztését, a Super Sub márkanevű modelljének következő generációs változatát - írja az Electrek.

A lap információi szerint az 1980-ban a holland Bert Houtman által alapított U-Boat Worx napjainkra az iparág vezető szereplőjévé vált, a kisméretű elektromos tengeralattjárók fejlesztésével. A cég hat különböző modellt kínál a tehetős magánemberekből és turisztikai vállalkozásokból álló ügyfélkörének, mindegyiket elektromos hajtással szerelték fel.

A Super Sub a világ legáramvonalasabb tengeralattjárója - jelenleg (Fotó: U-Boat Worx)
A Super Sub a világ legáramvonalasabb tengeralattjárója - jelenleg (Fotó: U-Boat Worx)

Ezek egyike az említett Super Sub, amelynek épp a héten mutatták be a legújabb változatát, jelentős átalakítások és fejlesztések után. A cég a világ legáramvonalasabb tengeralattjárójaként hirdeti a gépet, amely állításuk szerint gyorsabb a víz alatt, mint egy palackorrú delfin. A leggyorsabb delfin, amit eddig megfigyeltek, 29,3 km/h sebességgel úszott egy hajó mellett, ez szűk 16 csomós sebességnek felel meg. Eszerint, a Super Sub képes elérni akár a 19-20 csomót (35-37 km/h) is. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy egy palackorrú delfin sebessége akár a 40 km/h-t is elérheti, ha épp a vízből készül kiugrani, de a fenti, 29,3 km/h rekordsebességet is csak rövid ideig tudják tartani a vízi állatok.

Hirdetés

A Super Sub ezt a sebességet a valóban rendkívül áramvonalas formájának, és egy négy hajtóműből álló rendszernek köszönheti, amelynek teljesítménye eléri a 60 kilowattot. A tengeralattjáró formája egyébként annyira hatékonynak bizonyult, hogy jelentősne felülmúlt a a cég mérnökeinek várakozásait,: eredetileg ugyanis körülbelül 8 csomós sebességet vártak a kisméretű vízi járműtől.

A tengeralattjáró gyorsabb a víz alatt, mint egy palackorrú delfin (Fotó: U-Boat Worx)
A tengeralattjáró gyorsabb a víz alatt, mint egy palackorrú delfin (Fotó: U-Boat Worx)

Az újragondolt tengeralattjárókkal 300 méteres maximális mélységig lehet lemerülni. Az első darabokat jövőre tervezik szállítani. A leendő tulajdonosoknak pedig jó mélyen a zsebükbe kell nyúlni, egy Super Sub ugyanis nagyjából 5,8 millió dollárba, azaz több mint 2,3 milliárd forintba kerül. Ezzel összehasonlítva a cikk elején említett Nemo 2 szinte röhejesen olcsó, a maga 563 500 dolláros (244 millió forint) árcédulájával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)