Hirdetés

Elon Musk váratlanul azt állította, hogy a Cybertruck hajóként is használható

|

Sőt, szerinte hasonlóra bármelyik Tesla képes, de azért senki ne próbálja ki.

Hirdetés

A megdöbbentő állítások nagymestere, az újabban az ukrán kormánnyal is balhézó Elon Musk újra lecsapott: a Tesla-vezérnek időről-időre elgurul a gyógyszere és ilyenkor általálban valami hajmeresztő dologgal sokkolja a világot, de legalábbis több mint 108 millió twitteres követőjét.

Musk már 2016-ban azt állította, hogy a Tesla Model S rövid ideig képes hajóként viselkedni, ha úgy adódik - idézte fel az InsideEVs.

Bár egyáltalán nem ajánljuk, de a Model S elég jól lebeg ahhoz, hogy rövid ideig hajóvá tudjon változni. A hajtóerőt a kerekek forgása szolgáltatja.

- írta Musk a fent is látható tweetben.

A Tesla Model S után a Cybertruckot is hajóként látja Elon Musk (Fotó: Instagram/Tesla)
A Tesla Model S után a Cybertruckot is hajóként látja Elon Musk (Fotó: Instagram/Tesla)

A megdöbbentő állítást Musk úgy magyarázta, hogy a Tesla autóiba nem tud úgy betörni a víz, mint a belső égésű motoros járművekbe. Ettől függetlenül, természetesen a fizika törvényei ugyanúgy érvényesülnek, így az autó előbb-utóbb el fog süllyedni, azonban a szigetelésnek köszönhetően az elektromos rendszerei elvileg még ilyenkor is működőképesek maradhatnak.

Hirdetés

Nem tudjuk, hogy a Tesla-alapító éppen mit szívott 2016-ban, az viszont tény, hogy bő két hete, szeptember végén újra elővette a témát a Twitteren. Ezúttal a Cybertruck volt a soros.

A Cybertruck eléggé vízálló lesz ahhoz, hogy rövid ideig hajóként működhessen, azaz képes lesz majd átkelni folyókon, tavakon, vagy akár tengereken is, ha a víz nem hullámzik túlságosan

- írta Elon Musk, hozzátéve, hogy a Tesla által fejlesztett elektromos pickupot úgy tervezték, hogy képes legyen megtenni a szintén Musk érdekeltségébe tartozó SpaceX Starbase nevű űrkikötője és a közeli South Padre Island közti vízi utat.

A Cybertruck esetében Musk már nem a kerekek forgatásától várja a meghajtást, egy későbbi tweetjében úgy fogalmazott, hogy a hajó-üzemmódhoz egy, a vonóhorogra erősíthető hajócsavarra van szükség. Más kérdés, hogy arról egy szót sem ejtett, hogy hasonló alkatrészt hol lehet beszerezni, a Tesla ugyanis jelenleg nem forgalmaz ilyesmit.

Az ötletet nem mindenki díjazta. Washington állam természeti erőforrásait felügyelő hivatala például egyenesen úgy fogalmazott egy Musknak írt válaszüzenetben, hogy "ha valami 'rövid ideig képes hajóként üzemelni', azt nem lenne szabad hajóként használni".

Bár reméljük, hogy mondanunk sem kell, de lehetőleg senki se próbáljon meg az autójával folyóba, tóba vagy tengerbe hajtani, akár Tesla, akár nem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)