Hirdetés

Több ezer Teslát dobtak be egy tóba

|

Elon Musk cége elképesztő növekedést produkál.

Hirdetés

Elon Musk megosztja az embereket, a Tesla alapítóját lehet szeretni, lehet gyűlölni, az azonban vitathatatlan, hogy a dél-afrikai származású milliárdos kis túlzással egy személyben reformálta meg az autóipart. Az elektromos autókat gyártó cég az önvezetés terén is szeretne világelső lenni, és bár egyelőre akadnak komoly problémák az önvezető megoldásaikkal, sokan vakon megbíznak a cég mérnökeiben.

Ennek köszönhetően nem csoda, hogy a Tesla évről évre egyre komolyabb rekordokat dönt az eladásokat és a gyártást tekintve. A 2003-ban alapított cég 2008-ban dobta piacra első elektromos autóját, a Tesla Roadstert, amelyből jelenleg a világűrben is utazik egy példány.

Képünk illusztráció (Fotó: YouTube/Chillin' with Chet)
Képünk illusztráció (Fotó: YouTube/Chillin' with Chet)

Képünk illusztráció (Fotó: YouTube/Chillin' with Chet)

Az idei év első felében pedig már le is szállították az ötszázezredik elektromos autójukat, ami azt jelenti, hogy az idei évben jóval egymillió felett lesz majd az átadott Teslák száma.

A cég fejlődését érdekes videóban dolgozta fel a Red Side YouTube-csatorna, amely 2014-től napjainkig érzékletes módon mutatja meg, hány autót is gyártottak a cég kínai és kaliforniai gyárában. A vizualizáción az látható, hogy melyik évben hány Tesla készült a cég üzemeiben. Az autókat egy digitális nagyváros mellett hullámzó tó - vagy tenger - felszínén helyezte el a készítő. Bár ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy valóban annyi autó lebeg-e a víz felszínén, amennyit a legyártott vagy leszállított darabszámok mutatnak, minden esetre elég látványos a növekedés, amit az arányok azért elég jól szemléltetnek.

Hirdetés

Bár a Tesla Model S típust már 2012 óta gyártják, a videó készítője 2014-gyel kezdi a vizualizációt: ekkor még csupán 35 ezer Tesla készült a cég üzemeiben. Egy évvel később már több mint 51 ezer autó gördült ki a gyárakból, és 50 517 példány jutott el ezekből a tulajdonosokhoz. A 2016-os évben a gyártási szám már a 84 ezret közelíti, míg 2017-ben már a legyártott és a leszállított autók száma is meghaladta a százezret.

Egy évvel később, 2018-ban már komolyabb ugrás következik, eddigre 254 ezernél is több Tesla készült a cég gyáraiban, a koronavírus megjelenése előtti utolsó évben pedig már a 365 ezret is meghaladta a legyártott autók mennyisége. Egyébként covid ide, világjárvány oda, 2020-ban már félmilliónál is több autó készült el.

A tavalyi évben újabb komoly ugrás következik: 2021-ben több mint 930 ezer Teslát gyártott a cég, ahogy a cikk elején jeleztük, az idei év első felében pedig már meg is haladták az 561 ezret, így, ha csak valami komoly krízis nem történik a vállalat háza táján, 2022-ben már több mint egymillió autót gyárthatnak Elon Musk legnagyobb megelégedésére.

A Red Side csatorna üzemeltetői emellett készítettek egy hasonlóan látványos videót, amely a Tesla dolgozói állományának fejlődését ábrázolja: míg 2010-ben csupán 899 alkalmazottja volt a cégnek, 2021-ben már a százezret közelítette az állomány és várhatóan az idei év végére már a Tesla száztízezredik dolgozóját köszönthetik majd. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)