Hirdetés

Elon Musk már látja az olajkorszak végét

|

Nincs már nagyon messze.

Hirdetés

A Teslát csúcsra járató, aztán a twitteres ámokfutásával alaposan megtépázó Elon Musk nemrég az immár a tulajdonát képező közösségi oldalon jelentette be, hogy szerinte mikor tetőzhet a kőolaj-felhasználás a bolygón - írja az InsideEVs.

A dél-afrikai származású milliárdos - aki már nem a világ leggazdagabb embere - jóslata egyébként nagyjából összecseng a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzésével is. A szervezet úgy számol, hogy az évszázad közepén a világ kőolaj-felhasználása már csökkenő tendenciát fog mutatni, Musk azonban nem erre a pillanatra gondolt, amikor Twitteren közzétette a véleményét.

Az olaj iránti kereslet várhatóan a következő 5 évben éri el a csúcsát

- írta a Tesla, a Twitter és többek között a SpaceX tulajdonosa.

A kőolaj iránti kereslet az évszázad közepére már csökkenni fog (Fotó: Unsplash/Zbynek Burival)
A kőolaj iránti kereslet az évszázad közepére már csökkenni fog (Fotó: Unsplash/Zbynek Burival)

Ezzel pedig nem nagyon lőtt mellé, az IEA szakértői ugyanis szintén úgy látják, hogy a kereslet a mostani évtized közepén kúszhat fel a maximumig, ami után lassú csökkenésre lehet majd számítani.

 Az energiapiacok és az energiapolitika megváltozott Oroszország ukrajnai inváziója miatt, ennek hatása pedig nem csak a jelenre, hanem az előttünk álló évtizedekre is hatással lesz. Az energia világa a szemünk előtt alakul át gyökeresen. A világ kormányainak a reakciói pedig azt ígérik, hogy ez a változás történelmi és meghatározó fordulópont lesz egy tisztább, megfizethetőbb és biztonsgáosabb energiarendszer felé vezető úton

- foglalta össze Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

A nemzetközi szervezet egyébként több forgatókönyvet is elkészített, amelyek arra keresik a választ, hogy mikor tetőzhet az olaj iránti igény. A konzervatívabb Stated Policies Scenario (STEPS) például nem veszi kézpénznek a kormányok ígéreteit és úgy tekinti, hogy az egyes országok nem feltétlenül érik majd el az olaj iránti igény csökkentése érdekében kitűzött céljaikat. Ennél valamivel pontosabbnak tekinthető az úgynevezett Announced Pledges Scenario (APS), amely figyelembe veszi az egyes országok legfrissebb bejelentéseit is.

Musk jóslatával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a kőolajra vonatkozó kereslet tetőzése nem jelenti azt, hogy ezt követően ne lenne szüksége az iparnak a nyersanyagnak, azaz meredek csökkenésre nem lehet számítani. Ezen persze komoly tudományos áttörések változtathatnak, a jelenlegi ismereteink szerint azonban körülbelül

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)