Hirdetés

Elon Musk szerint már idén megérkezhetnek a teljesen önvezető Teslák

|

A cégvezető bizakodó, hogy még az év vége előtt elérkezhet a legmagasabb fokú önvezetés kora.

Hirdetés

Elon Musk sosem megy a szomszédba egy kis szenzációért, még úgy sem, ha a nagyívű jóslatai nem feltétlenül igazolódnak be. A dél-afrikai származású milliárdos korábban már úgy fogalmazott, hogy a 2016 óta gyártott Teslák egy ponton a jövőben képesek lesznek a teljes önvezetésre.

Azt eddig nem árulta, el, hogy mikor, figyelembe véve a Tesla autói által okozott balesetek számát, úgy tűnhet, hogy még van mit fejleszteni a jelenleg 2-es szintű önvezetésre képes autókon. Musk azonban most váratlan húzással kilátásba helyezte, hogy mikor jöhet el végleg az önvezető Teslák kora.

Elon Musk nem ijed meg a meredek kijelentésektől
Elon Musk nem ijed meg a meredek kijelentésektől

Musk nemrég egy kínai, mesterséges intelligenciákról szóló konferencián ugyanis úgy fogalmazott, hogy már nagyon közel vannak hozzá, hogy a Tesla autói emberif elügyelet nélkül legyenek képesek a teljes önvezetésre.

Hirdetés

Ez csak spekuláció, de azt hiszem, még az idei évben képesek leszünk elérni a négyes vagy ötös szintű teljes önvezetést

- mondta Elon Musk.

Valószínűleg nem véletlenül hangsúlyozta, hogy csak afféle találgatásról van szó, mivel korábban a Tesla tulajdonosa már 2019-ben is azt állította, hogy nemsokára az autóik 3 percen át képesek lesznek a teljes önvezetésre, a Full Self-Driving Mode (FSD) használatával. Ez azóta sem valósult meg, cserébe a bíróság már legalább egy ízben elítélte a Teslát a fogyasztók megtévesztéséért - igaz, ez az Autopilot nevű, szintén nem önvezető mód miatt történt.

Ami viszont lényeges, hogy a 3-as szintű önvezetéstől - amelyre jelenleg a világon egyedül a Mercedesnek van engedélye, de csak Németországban és Kaliforniában - felfelé már nem a kocsiban ülőké a felelősség, hanem az autót fejlesztő vállalaté.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)