Hirdetés

Kiderült, mennyire foglalkoztatja a magyar autósokat saját emissziójuk

|

Sokan nem tudják, mennyi szén-dioxiddal terhelik a környezetünket.

Hirdetés

Minden harmadik magyar autós legalább alkalmanként rosszul érzi magát a gépjárműve környezeti terhelésétől - derül ki a Cristo autós alkalmazás friss reprezentatív felméréséből. A többség egyéb környezetvédelmi tevékenységekkel mérsékelné ezt, vagy alternatív közlekedési eszközre váltana. Az autós alkalmazás idén szeptembertől új lehetőséget is ajánl felhasználóinak, akik facsemeték ültetését támogathatják adományaikkal.

Egy új autó vásárlásánál 70 százalékban az ár a legmeghatározóbb szempont, derül ki a Cristo alkalmazás megbízásából, a Pulzus kutatócég által készített reprezentatív felmérésből. Második helyen, 44 százalékban, a fogyasztás mértéket nézik meg a magyar autóvásárlók, ezt a szempontot a dobogón 36 százalékkal az üzemanyag típusa követi.

Az emisszió egyelőre nem kritikus tényező a magyar autósok számára (Fotó: Unsplash/Oscar Sutton)
Az emisszió egyelőre nem kritikus tényező a magyar autósok számára (Fotó: Unsplash/Oscar Sutton)

Az emisszió egyelőre nem kritikus tényező a magyar autósok számára (Fotó: Unsplash/Oscar Sutton)

A használt autóknál kicsit módosul a sorrend, az ár változatlanul elsődleges, de a fogyasztás mértékét megelőzi az autó kora és előtörténete. A gépjármű várható CO2-kibocsátása minimális mértékben, mindössze néhány százalékban befolyásolja a vásárlást, mindkét esetben. Az eredmény nem meglepő, hiszen sok autósnak nincs is információja arról, hogy a személyes autóhasználata hogyan járul hozzá a környezetterheléshez.

Hirdetés

Fontosabb azonban először azt megérteni, hogy egyáltalán mennyire fontos a magyar autósoknak gépjárművük károsanyag-kibocsátása. A megkérdezett gépjárműtulajdonosok több mint kétharmada (64 százalék) egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel, vagy szükséges rossznak tartja. Több mint harmaduknál (33 százalék) már előfordul, hogy rosszul érzik emiatt magukat, és mindössze 3 százalék válaszolta azt, hogy ez a kérdés minden egyes alkalommal foglalkoztatja őket, valahányszor autóba ülnek.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 86 százaléka nem tudja, hogy az elmúlt egy évben mennyi lehetett autója károsanyag-kibocsátása. Az autótulajdonosok 40 százaléka viszont a CO2-kibocsátás kiszámításának állna neki, ha ennek utána szeretne járni. Sajnos viszont ugyanekkora azok aránya is, akik egyáltalán nem számolják, vagy számolnák ki a károsanyag-kibocsátást, és érdekes, hogy ez az arány a legfiatalabb, 18-34 éves korosztály körében a legmagasabb.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)