Hirdetés

Így utazz etikusan: tippek a fenntartható turizmushoz

|

Nem kell megfeszülni, néhány aprósággal is sokat tehetsz az ökológiai lábnyomod csökkentéséért.

Hirdetés

Utazni mindenki szeret, és bár mostanában sajnos kevésbé van erre lehetőségünk - az EU azért egy utazást segítő applikációval igyekszik segíteni - érthető okokból, remélhetőleg idővel visszatérhetünk a korábbi szokásainkhoz, legyen szó téli síútról, nyaralásról vagy csak egy spontán hosszú hétvégéről, valamelyik környező országban. Ha viszont útra kelünk, csak egy kis tudatosságra van szükség, hogy hozzájáruljunk a környezeti terhelésünk csökkentéséhez. Lássuk, mire érdemes figyleni!

Tudatos tervezéssel hatékonyan csökkentheted az ökológiai lábnyomodat utazás, nyaralás közben (Fotó: Scopio/Pedro Talens Masip)
Tudatos tervezéssel hatékonyan csökkentheted az ökológiai lábnyomodat utazás, nyaralás közben (Fotó: Scopio/Pedro Talens Masip)

Tudatos tervezéssel hatékonyan csökkentheted az ökológiai lábnyomodat utazás, nyaralás közben (Fotó: Scopio/Pedro Talens Masip)

Csomagolj okosan!

Gondold át, hogy valóban szükséged van-e a harmadik pár cipőre vagy negyedik nadrágra, igyekezz csak a legszükségesebb dolgokat magaddal vinni! Ezzel duplán jól jársz, ugyanis nem kell extra poggyásszal bajlódnod, ami sok esetben bizony extra költségeket is jelent az utazás során. Nézz meg pár utazós lifehack-videót, amelyekből sok kreatív tippet elleshetsz a bőröndöd vagy hátizsákot optimális felhasználásához.

Tervezd meg az utat!

Ha csak teheted, igyekezz olyan időszakokban utazni, amelyek nem számítanak csúcsszezonnak, csúcsidőszaknak. Kerüld az ünnepek heteit, ha pedig a napokat nézzük, a hétvégéket. Ezzel megint két legyet üthetsz egy csapásra, mivel egyrészt kisebb lesz a tömeg a reptéren vagy vasútállomáson, de akár a költségeken is faraghatsz, hiszen értelemszerűen drágább egy vasárnapi repülőjegy, mint egy szerdai. A szállásfoglalásnál érdemes körülnézni a népszerű központoktól picit távolabbi - néhány busz-, vagy villamosmegállóról beszélünk - szállásadók között, ahol várhatóan szintén kedvezőbb ajánlatokra csaphatsz le. Ezzel ráadásul olyan helyeket is felfedezhetsz, amire esélyed sem lenne, ha a legfrekventáltabb környéken szállnál meg. Annak is nézz utána, hogy az általad kinézett szállásnak vannak-e fenntarthatósági törekvései, csak arra vigyázz, hogy ne dőlj be a greenwashing csapdájának.

Azzal is sokat segíthetsz a bolygónak, ha nem a turisták tízezrei által látogatott helyeket választod, hanem a kevésbé ismert, kevésbé frekventált úti célokat. Ezzel megint csak duplán jól járhatsz, mert bár lehet, hogy egy picit körülményesebben tudod megszervezni az utat, biztos, hogy sokkal extrább élményben lesz részed, mint azok, akik hosszú, tömött sorokban araszolgatnak az unalomig ismert látványosságok előtt.

Ha repülsz, próbálj közvetlen járattal menni! (Fotó: Scopio/Arjun Das)
Ha repülsz, próbálj közvetlen járattal menni! (Fotó: Scopio/Arjun Das)

Ha repülsz, próbálj közvetlen járattal menni! (Fotó: Scopio/Arjun Das)

Kerüld az egyszer használatos kellékeket!

Ez ma már annyira egyértelmű, hogy csak a tisztesség kedvéért említjük meg, de igyekezz megszabadulni mindentől, ami egyszer használatos műanyagból készül. Ez vonatkozik a kis adagos samponokra, tusfürdőkre és fogkrémekre is. Tudjuk, persze, hogy a repülőtéren ezek mennek át a biztonsági ellenőrzésen, de szerencsére van megoldás. Létezik ugyanis úgynevezett szilárd sampon és szilárd fogkrém, amiket nagyjából úgy érdemes elképzelni, mint egy kis darab szappant. Ha ilyesmit viszel magaddal, nem kell azzal szórakozni, hogy átlátszó műanyag - műanyag! - zacskóba rendezed a nesszeszered tartalmát, így a biztonsági ellenőrzéseken is gyorsabban, kényelmesebben haladhatsz át.

Csökkentsd az emissziódat!

Az utazás mindenképpen valamennyi szén-dioxid terheléssel jár, de egy kis tervezéssel-szervezéssel ezen is lehet faragni. Ha repülsz, és megteheted, igyekezz közvetlen járatra jegyet foglalni, ugyanis a repülők a felszállás és a landolás során bocsátják ki a legtöbb káros anyagot. Ha autózol, válaszd a legrövidebb utat és ha csak teheted, állítsd le az autó motorját - persze a modern járgányoknál ez már szinte szériafelszereltség, az elektromos autóknál pedig a zéró emisszió oldja meg ezt a kérdést. Esetleg még tovább csökkentheted az ökolábnyomodat, ha többedmagaddal utazol a kinézett helyszínre. Ha pedig már megérkeztél, tedd le az autót, sétálj sokat, vagy bérelj biciklit.

Válaszd a helyi lehetőségeket!

Kerüld a nagy étterem-, és kávézóláncokat, helyettük támogasd a helyi vállalkozásokat. Ezzel hozzájárulsz az ott élők megélhetéséhez, akiknek ráadásul biztos, hogy rövidebb az ellátólánca, mint a nagy franchise-oknak. A kilószám árult szuvenírek helyett pedig vásárolj valóban helyi kézműveseknél! Ezzel egyrészt különlegesebb ajándékokkal térhetsz vissza, arról nem beszélve, hogy a tucatárut jó eséllyel nem helyben gyártják, hanem valami nagyobb üzemben fröccsöntik.

Csak a legfontosabb dolgokat vidd magaddal, így kevesebbet kell cipekedned és a költségeken is spórolhatsz (Fotó: Scopio/Gatot Adri)
Csak a legfontosabb dolgokat vidd magaddal, így kevesebbet kell cipekedned és a költségeken is spórolhatsz (Fotó: Scopio/Gatot Adri)

Csak a legfontosabb dolgokat vidd magaddal, így kevesebbet kell cipekedned és a költségeken is spórolhatsz (Fotó: Scopio/Gatot Adri)

Kirándulj etikusan!

Tartsd be az alapvető illemszabályokat, ha a helyi természeti kincseket látogatod meg! Ne szemetelj, ne vágd zsebre a kavicsokat, ne tépkedd le a virágokat és ami legalább ennyire fontos, egy-egy jó fotó kedvéért ne gázolj térdig a védett növények között. Kerüld el az olyan lehetőségeket, amelyek az állatvilág kizsákmányolásával járnak és ne támogass olyan cégeket, amelyek környezetkárosító tevékenységet folytatnak.

Utazás közben is takarékoskodj az energiával!

Ha elhagyod a szállásodat, kapcsold le villanyt és a klímát, húzd ki a konnektorból a töltőket és gondolj a vízfogyasztásodra is. A legtöbb szálloda lehetőséget kínál rá, hogy az egyszer használt törölközőt újra felhasználhasd, ha pedig a ruháidat tisztítanád, igyekezz ezt sajátkezűleg megoldani, a szállásadók mosodái ugyanis általában nem túl környezetkímélő módon működnek. Az energiaigényeidet, ha csak lehet, próbáld megújuló forrásból pótolni, például napelemes töltő segítségével.

Mint látható, tényleg csak pár apróságot kell megtenned, hogy nyaralás-telelés során is tekintettel legyél a bolygó és a minket körülvevő világ sorsára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)