Hirdetés

Felfelé ívelnek az elektromos Volvók eladásai, miközben a cég összefogott a CATL-lel

|

Az együttműködés keretében újrahasznosítanák a régi EV akkumulátorokat.

Hirdetés

Összefogna annak érdekében a jövőben a Volvo és a kínai akkumulátor-óriás CATL, hogy a régi, használt  akkumulátorokból újat gyártsanak. A partnerség célja az EV-k szén-dioxid-kibocsátásának további csökkentése a kulcsfontosságú akkumulátor-alapanyagok újrahasznosításával.

A Volvo az elsők közt volt már eddig is az olyan nagy múltú gyártók között, amely elkötelezte magát az elektromos átállás mellett, és eddig is komoly lépéseket tett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. A múlt hónapban gördült le a brand utolsó dízelüzemű autója a gyártósorról, és a cégnek számos további terve van még a jövőre nézve.

Jim Rowan vezérigazgató szerint a tavalyi év kulcsfontosságú mérföldkő volt a vállalat életében. A Volvo több mint 113 000 teljesen elektromos járművet adott el 2023-ban, ami 70 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az elektromos autók a cég összes járműeladásának 16 százalékát tették ki 2023-ban, de az idei év várhatóan még erősebb lesz.

Hirdetés

Rowan egy nyilatkozatában elmondta, hogy idén óriási növekedésre számít, mivel hamarosan új modellek kerülnek forgalomba, többek között az olcsónak számító EX30. Az Egyesült Államokban 34 950 dollárról (kb. 13 millió forint) fog indulni az értékesítés, de Európában is hasonló áron debütál még az év vége előtt.

Az EX30 érkezése állítólag már most is hatással van az eladásokra. A Volvo márciusban 18 021 EV-t értékesített, szemben az egy évvel korábbi 12 621-gyel. Ami még fontosabb, hogy a teljesen elektromos járművek az összes eladás közel egynegyedét tették ki. A vállalat idén minden bizonnyal az EX30 és általában  az EV-k értékesítésre fog összpontosítani. Reményei szerint a jövő év végére már ezek fogják kitenni az eladások felét.

De nem csak az autóeladásban tűzött ki maga elő fontos célokat a Volvo, amely a héten bejelentette, hogy partneri megállapodást kötött a CATL-lel. Mivel sok akkumulátor szavatossági ideje jár le a közeljövőben, a két vállalat együtt szeretne tenni a probléma orvoslásáért a régi, leselejtezett EV akkumulátorok újrahasznosítása révén.

A Volvo beszállítói szétszedik az akkumulátorokat, hogy a kulcsfontosságú anyagok, például a nikkel, a kobalt és a lítium több mint 90 százalékát felhasználják. A Volvo szerint a CATL ezt követően az anyagokból új EV akkumulátorokat fog készíteni, melyeket a vállalat új termékeiben szeretnének felhasználni. 

Ezt megelőzően a Volvo és a CATL még 2019-ben hosszú távú megállapodást írt alá az elektromos Volvo és Polestar modellek akkumulátorainak szállításáról. Céljuk, hogy 2030-ra 75 százalékkal csökkentsék az egy átlagos járműre jutó szén-dioxid kibocsátást. A tavalyi éves jelentésben a vállalat közzétette, hogy a 2018-as bázishoz képest már most is ötödével kevesebb ez az érték.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)