Hirdetés

Videón a Volvo EX-30, ami csak jövőre kerül majd forgalomba

|

A svéd gyártó kvázi-SUV-jára még majdnem egy évet várni kell a vásárlóknak.

Hirdetés

Habár az ezredforduló után a Volvo gyártószalagjairól viszonylag sok hibrid modell gördült le, az első tisztán elektromos típusra, az XC40-re 2017-ig kellett várni. Az utóbbi időkben a klíma védelmében hangzatos vállalásokat tevő autógyártó egyre inkább elektromos jövőben gondolkodik, a 2024 elején az utolsó dízelüzemű autókat is befejező vállalat 2030-tól már csak EV-ket fog készíteni.

Két jelentős újdonság is van a cég tarsolyában a jövő évre. Ezek egyike az EM90-es minifurgon, a másik pedig a várva várt SUV, az EX30. A 2024-ben érkező, már előjegyezhető járműből most az Electrek online EV-s magazin újságírója kapott kölcsön egyet tesztelésre a gyártótól.

Hirdetés

A Volvo EX30 mérete nagyjából félúton van a Chevy Bolt EV és a 6 centivel hosszabb EUV között. Bár a Chevy kezdetben megpróbálta a Boltot micro-SUV-nak nevezni, az EX30-ra sokkal inkább illik ez a leírás. 

A belső tér kialakítása egyértelműen skandináv ihletésű. A koncepciót átgondoltság, egyszerűség és hatékonyság jellemzi. A Volvo az egyszerűsítés érdekében kivette az ablakgombokat és a hangszórókat az ajtóból, ehelyett minden a jármű közepén helyezkedik el. A tágas és kényelmes kesztyűtartó szintén középen van, ami kellemesen nyitott, szellős teret hagy az utasoknak. Az ajtókilincsek masszív fémből készültek, ami jó minőségűnek tűnik, az ülések szilárdak, de kényelmesek. A rekeszek és pohártartók jól megtervezettek, bár úgy tűnik, mintha a semmiből jönnének elő. Az USB-C és a vezeték nélküli töltők egyaránt könnyen elérhetők. A középső részen található a Google Automotive OS-en futó vezérlő, de a Carplay vagy az Androidról történő kivetítés továbbra is lehetséges a telefonokról.

A Volvo az EX30 formavilágával is hozta a formáját. Nagyon hasonlít a nagyobb XC40-es típusra, de  modernebb, formásabb, és futurisztikusabb az összkép, amit csak fokoz lámpák formája és a kerekek áramvonalassága. Az autó a leírások szerint akár 445 km-t is megy egy töltéssel, de a tesztelő szerint kíméletes tempóval és egyenletes szakaszon ez akár tíz százalékkal is több lehet. A Volvo szerint 26 perc alatt lehet 10-ről 80 százalékra tölteni a járművet. A tesztelő terepre is elvitte az autót egy körre és elégedetten tapasztalta, hogy ott is jól teljesít köszönhetően a nagyobb kerekeknek és a masszív felfüggesztésnek.

A meggyőző paraméterek mellett nagy előnye a járműnek a meglehetősen olcsó alapmodell. Amit még érdemes róla tudni:

  • Lóerő: 268 RWD/422 AWD
    Nyomaték: 253ftlbs RWD/ 400ftlbs AWD
    Végsebesség: 180 km/óra
    Akkumulátor: 69 kWh
    Hatótávolság: 445 km
    Vontatás: 2,000 lb./2,500 lb.
    Méretek: Szélesség: 72,3 hüvelyk, Hosszúság: 166,7 hüvelyk.
    Alapár: 12 300 000 forint FWD/15 920 000 forint AWD

A típus már előjegyezhető Magyarországon is. Az első kiszállításokat 2024 júliusára ígéri a gyártó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)