Hirdetés

Annyi a félkész autó, hogy már az űrből is látszik

|

Világszerte több ezer autó várja, hogy befejezzék a gyártását.

Hirdetés

Az autóipar komolyan megszenvedte az elmúlt néhány évet, ami a chiphiány kialakulásával kezdődött, erre jött rá a koronavírus miatti leállás, ami nem csak a konkrét autógyárakat, hanem azok beszállítóit és érintette. Nem tett jót a helyzetnek az Ever Given teherhajó eset sem, amely a Szuezi-csatornában megrekedve hat napon át blokkolta a világkereskedelm egyik fontos átjáróját.

A helyzet azóta sem javult, ráadásul Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja tovább fokozta a nehézségeket, mivel a két ország fontos nyersanyag-beszállítója több iparágnak is. Ezeknek a tényezőknek köszönhetően ma már ott tartunk, hogy bizonyos gyártók egyszerűen kihagynak olyan egységeket az autóikból, mint az automata klímaberendezés vagy bizonyos vezetőtámogató rendszerek, és inkább a félkész járművet értékesítik. Mások egyszerűen félrerakják a befejezetlen autókat, amelyek a szükséges alkatrészeket várják.

Így járt például a Škoda is, amelynek több mint húszezer autója várakozik a gyártás befejezésére, a probléma érinti a Toyota és a Honda gyártósorait is. Mindez azonban szinte semmi a Ford helyzetéhez képest, amelynek a The Drive információi szerint 45 ezer félkész autója várja a szükséges alkatrészeket.

Hirdetés

A lap értesülései szerint az amerikai gyártó a Kentucky Speedway versenypálya parkolóit kezdte feltölteni a félkész autókkal. Ez még tavaly májusban kezdődött, mostanra azonban a helyzet kezd drámaivá válni.

A Planet.org műholdképein jól látható, hogy augusztus 24-én még "csak" a versenypályától távolabb eső parkoló volt szinte tele a félkész Fordokkal, idén szeptember 19-én már csaknem háromnegyedig megtelt a versenypálya hatalmas parkolóterülete, ami magánál a pálya területénél is nagyobb. A hír szerint több ezer Ford pickupról van szó, amelyekre még a márkajelzés sem került fel.

Augusztus 24-én még csak az egyik parkoló volt tele (Fotó: Planet.org)
Augusztus 24-én még csak az egyik parkoló volt tele (Fotó: Planet.org)

Ráadásul, egy helyi lakos szerint ez csak az egyik helyszín, ahol az amerikai autógyár a félkész járműveket elhelyezte, állítása szerint Indiana államban egy korábbi lőszergyár területén hasonló látvány fogadja az oda látogatókat.

Szeptember 19-én pedig már csaknem a parkolók háromnegyede megtelt a félkész autókkal (Fotó: Planet.org)
Szeptember 19-én pedig már csaknem a parkolók háromnegyede megtelt a félkész autókkal (Fotó: Planet.org)

A Ford egyébként hétfőn közleményt adott ki, amely szerint a beszállítói költségei az Egyesült Államokban is tomboló infláció miatt körülbelül egymilliárd dollárral magasabbak, mint ahogy előzetesen becsülték.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)