Hirdetés

Annyi a félkész autó, hogy már az űrből is látszik

|

Világszerte több ezer autó várja, hogy befejezzék a gyártását.

Hirdetés

Az autóipar komolyan megszenvedte az elmúlt néhány évet, ami a chiphiány kialakulásával kezdődött, erre jött rá a koronavírus miatti leállás, ami nem csak a konkrét autógyárakat, hanem azok beszállítóit és érintette. Nem tett jót a helyzetnek az Ever Given teherhajó eset sem, amely a Szuezi-csatornában megrekedve hat napon át blokkolta a világkereskedelm egyik fontos átjáróját.

A helyzet azóta sem javult, ráadásul Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja tovább fokozta a nehézségeket, mivel a két ország fontos nyersanyag-beszállítója több iparágnak is. Ezeknek a tényezőknek köszönhetően ma már ott tartunk, hogy bizonyos gyártók egyszerűen kihagynak olyan egységeket az autóikból, mint az automata klímaberendezés vagy bizonyos vezetőtámogató rendszerek, és inkább a félkész járművet értékesítik. Mások egyszerűen félrerakják a befejezetlen autókat, amelyek a szükséges alkatrészeket várják.

Így járt például a Škoda is, amelynek több mint húszezer autója várakozik a gyártás befejezésére, a probléma érinti a Toyota és a Honda gyártósorait is. Mindez azonban szinte semmi a Ford helyzetéhez képest, amelynek a The Drive információi szerint 45 ezer félkész autója várja a szükséges alkatrészeket.

Hirdetés

A lap értesülései szerint az amerikai gyártó a Kentucky Speedway versenypálya parkolóit kezdte feltölteni a félkész autókkal. Ez még tavaly májusban kezdődött, mostanra azonban a helyzet kezd drámaivá válni.

A Planet.org műholdképein jól látható, hogy augusztus 24-én még "csak" a versenypályától távolabb eső parkoló volt szinte tele a félkész Fordokkal, idén szeptember 19-én már csaknem háromnegyedig megtelt a versenypálya hatalmas parkolóterülete, ami magánál a pálya területénél is nagyobb. A hír szerint több ezer Ford pickupról van szó, amelyekre még a márkajelzés sem került fel.

Augusztus 24-én még csak az egyik parkoló volt tele (Fotó: Planet.org)
Augusztus 24-én még csak az egyik parkoló volt tele (Fotó: Planet.org)

Ráadásul, egy helyi lakos szerint ez csak az egyik helyszín, ahol az amerikai autógyár a félkész járműveket elhelyezte, állítása szerint Indiana államban egy korábbi lőszergyár területén hasonló látvány fogadja az oda látogatókat.

Szeptember 19-én pedig már csaknem a parkolók háromnegyede megtelt a félkész autókkal (Fotó: Planet.org)
Szeptember 19-én pedig már csaknem a parkolók háromnegyede megtelt a félkész autókkal (Fotó: Planet.org)

A Ford egyébként hétfőn közleményt adott ki, amely szerint a beszállítói költségei az Egyesült Államokban is tomboló infláció miatt körülbelül egymilliárd dollárral magasabbak, mint ahogy előzetesen becsülték.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)