Hirdetés

Eddig rosszul mosogattál: felejtsd el a mosogatószert!

|

Egy friss kutatás teljesen új alapokra helyezi a házimunkának ezt a szegmensét.

Hirdetés

A mosogatás megosztó téma: van, aki utálja, másnak ez a kedvenc házimunkája, de közben akörül is komoly viták dúlnak, hogy kézzel vagy géppel lehet-e hatékonyabban és/vagy környezetkímélőbben felszámolni a családi ebéd során keletkező edényhalmot.

A kézzel mosogatók és a mosogatógép-rajongók szembenállását egy 2020-as kutatás már boncolgatta: az Environmental Research Communications által végzett vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a mosogatógép használatának magasabb a hatásfoka, azaz tisztábbak lesznek a gépben mosott edények, ráadásul a kényelmes módszer még környezetkímélőbb is, bármilyen meglepően hangozzék is ez - írja a Popular Science.

A kézi mosogatás a legkevésbé hatékony és ez terheli a legjobban a környezetet is (Fotó: Unsplash/Catt Liu)
A kézi mosogatás a legkevésbé hatékony és ez terheli a legjobban a környezetet is (Fotó: Unsplash/Catt Liu)

A kézi mosásnál persze oda lehet rá figyelni, hogy ne folyassuk feleslegesen a csapot, egy új kutatási eredmény szerint azonban a jövőben még a mosogatószertől is megszabadulhatunk, egy új technológiának köszönhetően. Ugyanakkor, a hagyományos mosogatógépek 65 fokos vízzel dolgozva több mint 99 százalékkal képesek csökkenteni a koszos edényeken kimutatható mikroorganizmusok (főként baktériumok) mennyiségét - ez már eleve sokal hatékonyabb, mint a kézi mosás, különösen az edények eltörölgetésével: utóbbi akár meghétszerezheti a tiszta edényeken megfigyelhető baktériumok számát.

Hirdetés

A Physics of Fluids szakfolyóiratban megjelent kutatási beszámoló szerint a megoldást a szupermagas hőfokra hevített gőzzel működő mosogatógép jelenti. A Dortmundi Műszaki Egyetem tudósai végeztek vizsgálatokat a gőzöléssel és azt találták, hogy ezzel a módszerrel több vizet és energiát lehet megtakarítani, mint a hagyományos mosogatógéppel. A szuperforró gőzt használó mosogatógép ugyanis rövidebb idő alatt végez az edényekkel, mint a megszokott mosogatógépes programok, ráadásul a forró gőz hatékonyabban távolítja el a szennyeződéseket és kórokozókat, mint a különféle vegyi anyagokból készülő mosószerek.

A mai mosogatógépeknél is van hatékonyabb techonológia - a szuperforró gőz! (Fotó: Unsplash/Pavol Tančibok)
A mai mosogatógépeknél is van hatékonyabb techonológia - a szuperforró gőz! (Fotó: Unsplash/Pavol Tančibok)

A kutatók számítógépes modellezés segítségével nézték meg, hogy a gőz áramlása és a hőátadás hogyan hat az edényekre és az azokon lévő szennyeződésekre. A 180 foknál forróbb gőzsugár 25 másodperc alatt ártalmatlanította a szennyes edényen lévő kórokozókat.

Natalie Germann, a kutatási anyag szerzőjde és a dortmundi egyetem áramlástani tanszékének professzora rámutatott, hogy egyelőre egyetlen gőzsugárral dolgoztak, a továbbiakban azonban szeretnék megvizsgálni, hogyan módosítja a hatékonyságot, ha egyszerre több szuperforró gőznyaláb végzi a piszkos munkát.

A rossz hír, hogy egyelőre még prototípusról sem beszélhetünk, a német kutatók ugyanis egyelőre csak a szuperforró gőz hatékonyságát vizsgálták meg a mosogatás során. Ettől függetlenül, az ígéretes eredmények miatt nem lennénk meglepve, ha valamelyik háztartásigép-gyártó néhány éven belül piacra dobná a gőzborotvás mosogatógépét. A módszer emellett kórházakban és éttermekben is megjelenhet, ahol a tisztaság és a biztonság elsődleges fontosságú.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)