Hirdetés

9+1 tipp, ami segít spórolni a vízzel a hőség idején

|

Ha spórolsz a vízzel, energiát is megtakarítasz.

Hirdetés

Ha a rezsiválság önmagában nem lenne elég indok a spórolásra, a mostanában tapasztalható, egész Európát érintő súlyos szárazsággal együtt már tényleg mindenkinek érdemes elgondolkodnia, hogyan tudja visszafogni saját fogyasztását, legyen szó gázról, áramról vagy ivóvízről. A klímaváltozás negatív hatásainak egyik a kiszámíthatatlan, szélsőséges időjárás, ami a mostanihoz hasonló száraz időszakokat eredményezhet, így nem mindegy, mennyit használunk fel ez utóbbi értékes erőforrásból.

Az alábbiakban adunk pár jótanácsot, amivel fenntarthatóbbá tehetjük a lakásunk, házunk vízfogyasztását. Ez egyrészt a vízszámlára is jótékony hatással lesz, emellett azonban komoly mennyiségű energia megtakarításában is segíthet, hiszen a víz tisztítása és szállítása jelentős áramfelhasználással is jár. Lássuk, mivel segíthetünk saját költségvetésünknek és a bolygónak!

Tegyél egy vödröt a zuhanyzóba!

Sok vizet elfolyatunk, amíg arra várunk, hogy felmelegedjen - vagy épp lehűljön - a zuhany. Ez óriási pazarlás, ezért érdemes egy külön erre a célra rendszeresített vödörbe gyűjteni ezt a vízmennyiséget, amit aztán takarításhoz vagy növények öntözéséhez is felhasználhatunk.

Rengeteg vizet pazarolunk el, amíg várjuk, hogy bemelegedjen a zuhany (Fotó: Unsplash/Robert Gomez)
Rengeteg vizet pazarolunk el, amíg várjuk, hogy bemelegedjen a zuhany (Fotó: Unsplash/Robert Gomez)

Rengeteg vizet pazarolunk el, amíg várjuk, hogy bemelegedjen a zuhany
(Fotó: Unsplash/Robert Gomez)

Szerelj fel kettős öblítésű vécétartályt!

Az újabb építésű lakások jelentős részében már eleve ilyen egységek vannak, azonban, ahol nincs, ott is érdemes elgondolkodni a felszerelésén. A kettős öblítésű tartályon a lehúzást indító gombot kettéosztották, így eldönthető, hogy mennyi vizet szeretnénk felhasználni a folyamat során. A kisebb mennyiség jellemzően 3-4, a nagyobb 6-9 litert jelent. Ha rendeltetésszerűen használják, akár az erre a célra elfolyatott víz 60 százaléka megtakarítható.

Hirdetés

Gyűjtsd az esővizet!

Akár kertesházban, akár társasházban élsz, érdemes valamilyen módszerrel felfogni és összegyűjteni az esővizet, de akár a harmatot is. Utóbbi nem nagy mennyiség, de pár cserepes növény öntözésére elég lehet. Az esővízzel pedig a kertet locsolhatjuk, az ugyanis a világ egyik legnagyobb pazarlása, hogy az otthoni növényekre a rengeteg energia árán előállított ivóvizet spricceljük minden nyári napon. A kertes házakban élők számára többféle lehetőség is kínálkozik, ebből a legegyszerűbb, ha a csatorna végét egy vödörbe vagy inkább hordóba állítjuk és onnan merjük az öntözéshez szükséges vízmennyiséget.

Az összegyűjtött esővízért hálás lesz a kert, a bolygó - és a pénztárcánk (Fotó: Unsplash/Daria Kraplak)
Az összegyűjtött esővízért hálás lesz a kert, a bolygó - és a pénztárcánk (Fotó: Unsplash/Daria Kraplak)

Az összegyűjtött esővízért hálás lesz a kert, a bolygó - és a pénztárcánk
(Fotó: Unsplash/Daria Kraplak)

Ültess őshonos növényeket!

A hazánkban megélő növényfajtáknak jellemzően kevesebb vízre van szüksége, mint az egzotikus változatoknak, így érdemes ilyenekkel beültetni a kertet, hiszen az öntözéshez használt víz mennyiségén komolyan tudunk spórolni - ez akkor is jól jön, ha már okosan nem az ivóvíz-hálózatból öntözzük a kertet, mivel így az összegyűjtött esővízzel is többet tudunk majd locsolni.

Ugyanitt, érdemes elfelejteni a csinosra nyírt pázsitot a kertben, ez ugyanis ökológiai szempontból nagyjából a sivatagnak felel meg: a biológiai sokszínűsége gyakorlatilag nulla, épp csak egy fokkal jobb, mintha az egész kertet letérköveznénk. A kicsit elvadultabb kert esztétikai szempontból is kellemesebb látványt nyújt, ráadásul fontos menedéket jelent a különféle, beporzást végző rovarok számára. Ez egy rendkívül fontos szempont, mivel a méhek ritkulásával ma már a világ nem egy pontján kézzel kell beporozni a növényeket, ha nem akarják, hogy kipusztuljanak.

Tarts egy kancsó vizet a hűtőben!

A zuhanyhoz hasonlóan azzal is sok vizet elpazarlunk, amikor egy-egy pohár hideg víz kedvéért hosszan folyatjuk a mosogató csapját. Bár ez még mindig szerencsésebb, mintha palackozott vizet vásárolnánk, a legjobban akkor járunk, ha fogunk egy kancsót, megtöltjük vízzel és berakjuk a hűtőbe, így bármikor szomjaznánk meg, a hideg frissítő mindig karnyújtásnyira lesz.

Pakold tele a mosógépet és a mosogatógépet is!

Bár sokak számára meglepő lehet, akár mosásról, akár mosogatásról van szó, a gépi módszerek takarékosabban bánnak a vízzel, mintha kézzel végeznénk ugyanazt a műveletet. Ez viszont csak akkor igaz, ha alaposan telepakoljuk mindkét eszközt: egy-egy tányérért, vagy egy váltás ruháért egyiket sem érdemes beindítani. Ne felejtsük az energiatakarékos (általában eco jelzésű) programokat sem, így a villanyszámlánknak is tehetünk egy kis szívességet.

A mosogatás géppel takarékosabb! (Fotó: Unsplash/Cooker King)
A mosogatás géppel takarékosabb! (Fotó: Unsplash/Cooker King)

A mosogatás géppel takarékosabb! (Fotó: Unsplash/Cooker King)

Szerelj fel víztakarékos zuhanyfejet!

Az efféle zuhanyrózsák lényegesen kisebb mennyiségű vizet engednek át, így kevesebb folyik el, amíg szappanozzuk magunkat - bár a fent említett vödör ebben is segíthet, viszont a víztakarékos zuhanyfejek ott is segítenek, ahol eleve alacsony a víznyomás, így ugyanis már a kisebb mennyiséggel is hatékonyabban tudunk majd zuhanyozni. Ráadásul, egyből két legyet üthetünk egy csapásra: ezekkel a viszonylag olcsó kiegészítőkkel ugyanis a villanyon és/vagy gázon is spórolhatunk egy keveset, mivel a kisebb mennyiségű vizet hamarabb fel lehet melegíteni.

Rövidebb zuhany = rengeteg megspórolt víz

Persze, remek dolog a forró zuhany alatt elmélkedni a világ dolgairól, de közben érdemes a fenntarthatóságra is gondolni. Ha egy 8 perces zuhanyzást megoldunk feleannyi idő alatt, máris megtakarítottunk 36 liter ivóvizet, nem beszélve a melegítéshez használt energiáról. A legegyszerűbb módszer, ha beállítunk egy stoppert, ami jelez, ha lejárt az idő - de akár egy négyperces playlistet is összeállíthatunk, és amikor véget ér a zene, elzárjuk a vizet.

Ne a zuhany alatt fejtsd meg a világ titkait! (Fotó: Unsplash/Victor Furtuna)
Ne a zuhany alatt fejtsd meg a világ titkait! (Fotó: Unsplash/Victor Furtuna)

Ne a zuhany alatt fejtsd meg a világ titkait! (Fotó: Unsplash/Victor Furtuna)

Ha mindenáron ragaszkodunk a zuhany alatti meditáláshoz, a már említett egy vödör helyett használhatunk többet is, hogy kevesebb víz menjen pocsékba.

Ellenőrizd a vízvezetékedet!

Érdemes utánanézni, hogy nincs-e valahol szivárgás, ez ugyanis idővel komoly elpazarolt mennyiségekhez vezethet, ráadásul, ha olyan helyen van, akár komolyabb károkat is okozhat a lakásban (esetleg az alattunk lakó plafonján).

A szivárgás jeleit egyszerűen észlelhetjük: nézzük meg a vízórán az aktuális állást, majd egy órán át ne használjunk semmi vizet a lakásban. Ha a vízóra állása megváltozik, az arra utal, hogy valahol elszökik a víz a rendszerből.

Ne töltsd fel teljesen a vízforralót!

Akár a reggeli kávédhoz, akár a délutáni teához forralod a vizet, csak annyit tegyél az edénybe, amennyire szükséged van. Így egyrészt hamarabb lesz kész a forralás, azaz kevesebb energiára van szükség, és a vízzel is takarékoskodsz (mivel a forralóba töltött víz maradékát sokan reflexből kiöntik, ha már hosszabb ideje állt benne).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)